Skadestånd till kolonialvåldets anhöriga

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
De anhörigas ombud Liesbeth Zegveld beklagar att den nederländska staten inte varit mer tillmötesgående. Arkivbild.
Foto: Achmad Ibrahim/AP/TT
De anhörigas ombud Liesbeth Zegveld beklagar att den nederländska staten inte varit mer tillmötesgående. Arkivbild.

Andi Monji var bara ett barn när han 1947 såg sin pappa mördas av nederländska soldater i Indonesien. Nu, 73 år senare, får han rätt till ersättning för övergrepp från kolonialmakten.

– Jag var tio år gammal när jag tvingades se på då min far blev avrättad av nederländsk militär, efter att först ha misshandlats grovt. Jag grät, säger Andi Monji enligt brittiska The Guardian.

73 år senare har nu en domstol i nederländska Haag beslutat att han och elva andra anhöriga till offren för kolonialstyrets våld har rätt till ersättning. Samtliga fall rör den nederländska militärens "upprensningsaktioner" i provinsen Sulawesi, som syftade till att kväsa den indonesiska självständighetsrörelsen och tror ha kostat hundratals liv.

– Vi gläds åt domen. Det var inte lätt, det var en åtta år lång process. Det är synd att den nederländska regeringen inte var mer tillmötesgående, många av våra klienter hann gå bort under tiden, säger de anhörigas juridiska ombud Liesbeth Zegveld till The Guardian.

Andi Monji tillerkändes 10 000 euro i kompensation. Rätten skriver i sitt utslag att summorna de anhöriga får "inte står i proportion" till deras lidande.

Den nederländska staten bestred skadeståndsanspråken.

Publicerad: