FN varnar: Jemen kan snart splittras

TT TT-AFP

Publicerad 2019-08-20

Sydjemenitiska separatiststyrkor i hamnstaden Aden. Arkivbild.

Jemenitiska separatistledare är på väg till Saudiarabien för att förhandla med den koalition de i åratal ingått i, men på sistone hamnat i interna strider med.

FN:s Jemensändebud varnar för att landet är farligt nära att splittras.

Saudiarabien bjöd på tisdagen in STC, en separatiströrelse som har ett självständigt Sydjemen som högsta mål, till förhandlingsbordet i Jidda. STC:s ledare har accepterat inbjudan och begett sig dit med en delegation.

Tidigare under dagen drev STC ut saudiskstödda regeringsstyrkor från två militärbaser i den sydliga provinsen Abyan. De blodiga striderna krävde flera personers liv.

Under tisdagen framträdde också FN:s Jemensändebud Martin Griffiths inför FN:s säkerhetsråd, och manade till snabb handling.

– Jemens upplösning blir ett allt större och mer akut hot. Det finns ingen tid att förlora, sade han.

– Alltför mycket står på spel för Jemens framtid, det jemenitiska folket och regionen i stort. Jemen kan inte vänta.

De sydjemenitiska separatisterna har i flera år stridit sida vid sida med den saudiskledda koalitionen mot de Iranstödda Huthirebellerna. Den senaste tiden har dock interna stridigheter uppstått mellan koalitionen och separatiststyrkorna i STC.

Den 10 augusti sade sig STC ha intagit presidentpalatset i den sydliga hamnstaden Aden, där koalitionen har sitt säte.

Från krigsutbrottet 2015 och fram sista maj i år har striderna i Jemen krävt 91 600 liv, visade en amerikansk rapport tidigare i sommar. Närmare 12 000 av dödsoffren var civila.