Hård ton får feminister att tystna

Erik Nilsson/TT

Publicerad 2020-03-08

Tusentals deltagare marscherade 2015 under den internationella kvinnodagen i Stockholm. Arkivbild.

Den feministiska rörelsen befinner sig i lågkonjunktur. Den allt råare tonen får kvinnor att avstå debatt om jämställdhet.

– Man blir så attackerad, ifrågasatt och förolämpad att man hellre avstår, säger statsvetaren Agneta Blom.

Det må vara internationella kvinnodagen men feminismen upplever ett bakslag. Det tycker Agneta Blom som forskar om hot mot politiker och som själv har ett förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna i Örebro.

Hon möter flera feminister som upplever ett allt tuffare debattklimat.

– Jag träffar kvinnor som har haft förtroendeuppdrag, men som tycker att tonen i debatten och i sociala medier har blivit mycket hårdare. Många upplever att det är allt tuffare att vara feminist och att feminismen ifrågasätts, säger hon.

"Anti-genusrörelser"

Även Jenny Gunnarsson Payne, genusforskare vid Södertörns högskola, anser att tonen mot feminismen blir allt råare. Enligt henne har så kallade "anti-genusrörelser" växt under senare år i takt med att högerpopulistiska idéer har blivit allt starkare i Europa.

– 2014 såg vi "genus" som ett torrt vetenskapligt begrepp, men nu talar man om det som en ideologi eller doktrin som beskrivs som ett hot och en trojansk häst. Detta märks inte bara på internetforum utan också i den offentliga debatten, säger hon.

Klimat i fokus

Vid Europaparlamentsvalet 2014 knep Feministiskt initiativ ett mandat, men i dag är partiet svårt att hitta i opinionsmätningarna. Agneta Blom tycker att den feministiska rörelsen stod mycket starkare då, och tror att många har ersatt sitt engagemang för jämställdhetsfrågor med att prata om klimatfrågan. Feminismen kan bli lika het igen eftersom det är naturligt att politiska strömningar varierar i intresse, spår statsvetaren.

– Yngre feminister har vuxit upp i ett samhälle där vi hela tiden har pratat om alla framsteg som vi har gjort. När vi då ser olika bakslag så blir känslan av bakslag mycket hårdare än för äldre feminister, säger Agneta Blom.

– TT: Är det mindre trendigt att kalla sig feminist i dag?

– Många som har kallat sig feminist tidigare tror nog fortfarande på ett jämställt samhälle, men vågen om att tala om jämställdhet som feminism kan ha ebbat ut.