Misstänkt pedofilläkare från Uppsala fortsätter jobba

Publicerad 2020-03-16

En brottsmisstänkt läkare som tidigare arbetat vid Akademiska har fått nytt jobb i Norge.

En Uppsalaläkare som misstänks för grovt barnpornografibrott har fått nytt jobb – i Norge.

När Aftonbladet ringer upp chefen för det norska sjukhuset säger hon:

– Vi har inte tagit några referenser på honom. Men jag får väl börja gräva lite i det här nu.

Läkaren som misstänks för bland annat stämpling till våldtäkt och utnyttjande av barn för sexuell posering arbetade under lång tid på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Innan dess jobbade han på sjukhus i norra Sverige. I början av november förra året greps och häktades läkaren men den 20 december sattes han på fri fot i väntan på åtal.

– Det finns alltid en risk att människor begår brott. Men jag ser ingen så pass stor risk att han behöver vara häktad, sa kammaråklagare Pontus Melander, till Aftonbladet, i samband med att läkaren släpptes.

Jobbar på sjukhus i Norge

Nu har läkaren sökt sig utomlands och under den senaste veckan provjobbat på ett sjukhus i Norge.

När Aftonbladet får tag på den norska sjukhuschefen berättar hon att läkaren haft alla sina papper i ordning och att han har en så kallad norsk specialistgodkänning, vilket är en förutsättning för att kunna arbeta som läkare i Norge. Däremot har sjukhuset inte tagit några referenser, då det rör sig om en provanställning.

– Vi har många svenska läkare som arbetar hos oss. Vi brukar låta dem komma hit och provjobba i en vecka för att de ska få en känsla av hur det är att bo och arbeta i en liten norsk kommun. Efter det gör vi en utvärdering, och om det skulle bli aktuellt med anställning ringer vi läkarens tidigare arbetsplats och tar referenser, berättar sjukhuschefen.

”Åtal kommer att väckas”

Samtidigt i Sverige har IVO (Inspektionen för vård och omsorg) yrkat på att läkarens legitimation dras in, något som ansvarsnämnden ännu inte fattat beslut om. Enligt Socialstyrelsen kommer man veta mer om tiden för ärendet mot slutet av mars.

När Aftonbladet ringer upp Pontus Melander vid Uppsala åklagarkammare, en andra gång, säger han att åtal mot mannen snart kommer att väckas.

– Jag kan inte säga exakt när det kommer att ske men jag skulle tro att det sker inom någon månad.

”Helt nya uppgifter”

Chefen för det norska sjukhuset får veta vad Uppsalaläkaren är misstänkt för, och menar att det är ”helt nya uppgifter”, och att hon ska ta reda på mer.

– Men om det stämmer, att han är misstänkt för det här, då kommer vi inte gå vidare med anställning.

Enligt en annan person som arbetar på sjukhuset och som Aftonbladet har pratat med har den svenska läkaren gjort ett gott intryck under sin vecka i Norge. ”Han verkar trevlig och är omtyckt på sjukhuset”, säger personen.

Akademiska avvaktar domslut

På Akademiska sjukhuset känner man inte alls till att läkaren har påbörjat ett nytt arbete utomlands.

– Det kände jag faktiskt inte till, säger Fredrik Tedenlind, säkerhetschef på Akademiska sjukhuset.

Hur har ni gått vidare i den här frågan?
– Vi följer detta ärende hela tiden. Jag har haft kommunikation med åklagaren ganska nyligen för att höra mig för om det kommer att väckas något åtal eller inte.

Hur går dina tankar när du får höra att han har påbörjat ett nytt arbete?
– Jag kan väl egentligen inte säga så mycket om det. Från vår sida är han just nu avstängd under tiden det pågår en rättslig process, om han väljer att påbörja ett annat jobb kan vi inte stoppa honom från det.

Han får alltså påbörja ett annat arbete, även om han formellt bara är avstängd tills vidare?
– Det är en bra fråga faktiskt. Det jag kan säga är att vi har stängt av läkaren från allt arbete utan lön tills vidare, säger Fredrik Tedenlind som hoppas att den rättsliga processen kan komma igång.

– Oavsett utgången hoppas jag att åtal kan väckas inom kort, så att vi vet vad allt det här landar.