Många söker dispens om otillåten skyddsmask

TT

Publicerad 2020-03-14

Räddningstjänster med flera ansöker om dispens hos Arbetsmiljöverket för att få använda en otillåten skyddsmask. Arkivbild.

Flera regioner, kommuner och räddningstjänster har ansökt om dispens för att få använda en ansiktsmask som finns i hundratusentals exemplar landet över, men som stoppats från användning, rapporterar SVT.

Skyddsmask 90, som masken heter, har sedan 2018 inte fått användas av andra myndigheter än polisen och försvarsmakten, med anledning av att den saknar CE-märkning.

I rådande virussituation ansökte räddningstjänsterna i Östra Skaraborg och Storgöteborg om dispens hos Arbetsmiljöverket för att plocka fram maskerna igen, vilket de fick. Ytterligare aktörer har ansökt om det och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bedömer att masken är minst lika funktionsduglig som andra tillgängliga masker.

Arbetsmiljöverket meddelar att alla ansökningar om Skyddsmask 90 kommer att behandlas med förtur och att alla ansökningar från räddningstjänster och ambulanssjukvård kommer att beviljas.