Jimmie Åkesson kommenterar friandet av Fogelklou

Publicerad 2021-10-09

SD-toppen Jörgen Fogelklou har kopplats till ett hatkonto på Flashback som skrivit grovt antisemitiska och rasistiska inlägg.

Trots att partiets interna utredning menar att det finns starka indicier som kopplar honom till kontot lades utredningen ner, då det inte kunde styrkas.

– Det kan vara han, det måste inte vara han, säger Jimmie Åkesson i Lördagsintervjun i P1.

I förra veckan lade Sverigedemokraterna ner sin utredning mot göteborgspolitikern Jörgen Fogelklou.

Utredningen inleddes efter Aftonbladets avslöjanden om att han kan kopplas till hatkontot ”afghan” på Flashback, som spred grovt rasistiskt och antisemitiskt hat på internetforumet Flashback.

– Man kommer inte längre i utredningen. Ingen kan med säkerhet säga vem som gjort de här inläggen, säger partiledare Jimmie Åkesson i Lördagsintervjun i P1.

Jimmie Åkesson.

När utredningen lades ner meddelade partiets presstjänst att det finns starka indicier som kan koppla Fogelklou till kontot, men att man inte kan styrka att det är han.

– Det hade behövts ställas utom tvivel att det är han som skrivit det här. Han säger själv att han inte gjort det och han har stått fast vid den linjen.

Spelar stor roll i partiet

Säkerhetsexperter som Aftonbladet pratat med menar att det är osannolikt att någon annan än Fogelklou kan stå bakom inläggen. Dessutom har ett vittne har också berättat att Fogelklou själv sagt att han ligger bakom kontot. Vittnet hördes inte i partiets interna utredning.

– Vi har också frågat experter och de säger att man kan inte säga det. Det kan vara han, det måste inte vara han, säger Åkesson i P1.

Jimmie Åkesson menar att om man ska vidta disciplinära åtgärder mot en politiker måste man vara säker.

– Det är självklart att en person som är en hög företrädare i en stor stad i Sverige har en viktig roll i vårt parti, och det är ingen man gör sig av med lättvindigt.

Kort budgetförhandling

Inför höstens budgetomröstningar har Sverigedemokraterna tagit ett stort steg in i den politiska värmen. I höst kommer Moderaterna och Kristdemokraterna förhandla med partiet om ett budgetalternativ i riksdagen.

– Vi har ganska kort om tid att förhandla det här. Jag har svårt att se att det blir ett fullödigt budgetalternativ från oppositionens sida, utan det handlar om att göra nödvändiga, rimliga förändringar i regeringens budget.

Jörgen Fogelklou.

Där man är överens, menar Åkesson, gäller framför allt önskan om att skrota ”familjeveckan” för att i stället lägga de pengarna på rättsväsendet. Men det finns en del ställen där partierna skiljer sig åt. M och KD vill ta bort det förhöjda taket i sjukförsäkringen, en fråga där Sverigedemokraterna drivit motsatsen.

– Jag tror inte att sjukförsäkring och den typen av större ekonomiska frågor kommer vara föremål för förhandlingar inför den här budgeten i höst.

Samma sak gäller A-kassan, som höjdes under pandemin. Enligt regeringens budget ska den ligga kvar där hela nästa år, något som inte M och KD vill. Sverigedemokraterna önskar att den ligger kvar.

– Ja, vi kommer såklart ta strid för det i de förhandlingar som kommer. Men jag har inte hört någonting om att den frågan ens ligger på bordet i det här läget, säger Åkesson i lördagsintervjun.