Experten om hotet mot svenska företagen: ”Stort allvar”

Uppdaterad 2022-03-13 | Publicerad 2022-03-12

Flera svenska storföretag som Ikea, Volvo, H&M och Stora Enso hotas av ryskt förstatligande.

Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögkolan, tror att det kan bli verklighet.

– Det ska tas på stort allvar, säger han.

Det är Vladimir Putins parti, Enade Ryssland, som gått fram med lagförslaget om att bolag som till mer än 25 procent ägs av utlänningar i så kallade ovänliga länder ska kunna förstatligas eller försättas under ”extern administration” som det uttrycks i skrivningarna. Det vill säga att ryska staten tar över industrier, varuhus och tillgångar som finns i Ryssland.

Sedan en knapp vecka tillbaka befinner sig alla EU-länder på listan över ovänliga länder och därmed finns en rad svenska storföretag i sökljuset för det här nya lagförslaget.

Förslaget från Putins parti kan leda till att bolag som ägs till med än 25 procent av personer i ”ovänliga länder” kan bli förstatligade. På bilden en stängd H&M-butik i en galleria i Sankt Petersburg.

Enligt Torbjörn Becker, chef och forskare vid Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan, är hotet om nationalisering högst reellt.

– Kollar man tillbaka på tidigare ganska konstiga utspel så har de realiserats ett efter ett så det ska tas på stort allvar. Ryssland känner att man måste få ge igen – trots att det helt uppenbart inte kommer vara gynnsamt för den ryska ekonomin, säger han.

”Smulor från kakbuffén”

Att bara ta över fabriker och varuhus utan att få tillgång till varumärken och globala leveranskedjor blir i bästa fall bara en pr-vinst inrikespolitiskt, menar Torbjörn Becker.

– Ekonomiskt tjänar man bara kaksmulor av kakbuffén. I bästa fall kan man konfiskera något bankkonto och kanske komma över någon affärshemlighet. Men Ryssland kan inte göra Billy-bokhyllor till samma pris och kvalitet om man inte har tillgång till leveranskedjorna som Ikea redan har.

Torbjörn Becker.

Om Ryssland genomför det här är det också en signal om att Vladimir Putin räknar med att landet kommer att vara avskuret från omvärlden under en väldigt lång tid framöver.

– Ja, det får man säga, det går inte att inbilla sig att McDonalds startar en ny hamburgerrestaurang i Moskva om man fått sina övriga restauranger konfiskerade tidigare, säger Torbjörn Becker.

Inget av de företag Aftonbladet har varit i kontakt med vill i nuläget diskutera riskerna med förstatligande.

”Flera olika scenarion”

Ikea pressansvarige Mattias Hennius svarar kort:

– Vi vill inte spekulera kring de här uppgifterna, eftersom vi menar att det är alldeles för tidigt att i dag prata om vilka möjliga konsekvenser detta skulle kunna få.

Finsk-svenska skogsindustrikoncernen Stora Ensos presschef Carl Norell svarar att företaget kan hantera ”alla eventuella affärsmässiga förluster i landet” och medger att man är beredd på att nationalisering av deras tre produktionsanläggningar och två sågverk i Ryssland kan bli aktuellt.

”Utför spionage”

– Vår åtgärdsplan för de ryska tillgångarna omfattar flera olika scenarion, inklusive nationalisering, säger Carl Norell.

Andreas Johnson, senior analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, menar att företag som dragit sig ur landet snabbt behöver se över sina tillgångar.

– Det kan vara olika hur företag som snabbt dragit sig ur landet kunnat säkra upp sina tillgångar. Både vad gäller maskiner men också immateriella rättigheter och företagshemligheter. Det finns annars en betydande risk att det tas över av Ryssland. Det är känt sedan tidigare att Ryssland utför spionage mot enskilda företag för att komma över teknik, säger han.

En rad svenska storföretag, som till exempel Ikea,  befinner sig i sökljuset för det här nya lagförslaget.