Nordiskt toppmöte kryddas med May

TT:s utsände i Oslo TT

Publicerad 2018-10-30

Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Den brexit- och budgetpressade brittiska premiärministern Theresa May och det politiskt baklåsta Sveriges statsminister Stefan Löfven är två av gästerna när Oslo bjuder in till toppmöte.

Hot mot demokratin är ett tema på toppmötet. Det är en del av Nordiska rådets 70:e årliga session som äger rum i Oslo i veckan.

För S-ledaren Stefan Löfven var det till följd av regeringsbildningsprocessen i Sverige in i det sista oklart om han kunde närvara. Löfven avslutade så sent som i måndags ett resultatlöst två veckor långt sonderingsuppdrag från riksdagens talman.

Nu blir det i alla fall en Osloresa och det är den tredje utlandsresan Löfven gör i egenskap av statsminister i den svenska övergångsregeringen sedan riksdagsvalet den 9 september. Löfven var drygt en vecka efter valet på ett informellt EU-toppmöte i Salzburg och har sedan dess även hunnit med ett möte i Europeiska rådet.

May lovar tal

Theresa May har när Nordiska rådets session inleds utlovat ett tal i stortinget, som ska hållas vid klockan 14.30. Nordiska rådets president Michael Tetzschner, stortingsledamot från Høyre, poängterar inför talet att de nordiska länderna är måna om fortsatt gott samarbete med Storbritannien även efter det brittiska EU-utträdet i mars 2019.

"Storbritannien är en av de viktigaste partnerna för våra nordiska länder, inte minst när det gäller handel, ekonomi och säkerhet", skriver Tetzschner i en kommentar.

Theresa May och Stefan Löfven kommer även att träffas på ett toppmöte med samtliga nordiska och baltiska statsministrar, som också är på plats i Oslo. Då ska man bland annat diskutera IT inom hälso- och sjukvård.

Aktuella frågor

Förutom demokratitemat på statsministrarnas toppmöte med parlamentarikerna i Nordiska rådet kommer en rad andra aktuella frågor att diskuteras på Nordiska rådets session, som pågår till och med torsdag. Bland annat kommer ett förslag om hur man ska få fart på den nordiska marknaden för så kallade startup-företag. Och så blir det debatt om ökat nordiskt samarbete kring cyberförsvar.

Det har till mötet även tagits fram ett förslag om ett bank-id som skulle gå att använda i alla nordiska länder. Och som vanligt kommer frågan om gränshinder och fri rörlighet i Norden att vara ett tema för diskussioner.

Senare på tisdagskvällen väntar även Nordiska rådets årliga prisutdelning till musiker, filmmakare, författare och miljöinitiativ.