Trotsar rädslan – för att bromsa smittan

Uppdaterad 2014-10-17 | Publicerad 2014-10-16

Svenska Jenny Elmquist, 27, är logistiker för Läkare utan gränser i Liberias huvudstad Monrovia

Hon går upp halv fyra varje morgon och har delat ut 5 000 första hjälpen-paket mot ebola.

Rädslan att själv drabbas är konstant.

– Rädslan garanterar att jag är noga med säkerheten, säger Jenny Elmquist, 27, logistiker för Läkare utan gränser i Liberias huvudstad Monrovia.

”Tacksamheten över det vi gör är enorm”, säger 27-åriga Jenny Elmquist.

Det lilla hotellet i Painewille i östra Monrovia är fullbelagt med hjälparbetare. Där har 27-åriga Jenny Elmquist från Falun sitt rum och hem sedan en och en halv månad tillbaka.

Som logistiker åt Läkare utan gränser ansvarar hon för utdelningen av första hjälpen-kit till människor i byarna runt huvudstaden.

Målet är att stoppa smittspridningen av ebola. Men vägen dit är nästan outhärdlig.

– Starkast var att se när en patient fick beskedet att hon var frisk och av glädje började sjunga på sjukhuset. Nästan surrealistiskt.

”Situationen känns stabil”

Med en bakgrund som transportgruppchef åt försvarsmakten i Sverige anmälde hon sitt intresse till hjälporganisationen. När de ringde i början av augusti fick hon ett dygn på sig att fundera.

– Jag pratade med min fästman och resten av min familj. Känslan är svår att beskriva, men till slut kände jag jo, jag kan göra detta.

Dagen efter fick hon en allmän genomgång i Stockholm, dagen efter en ny genomgång i Bryssel, specifikt om området och ebola. Fyra dagar efter första samtalet landade svenskan i Monrovia.

– Jag insåg direkt att läget var mörkt, men för varje dag känns det inte längre bara hopplöst. Även om fallen ökar hela tiden känns situationen stabil. Vi har koll på sjukhuset. Det blir ljusare och ljusare.

Försöker bromsa smittan

En vanlig dag stiger hon upp redan klockan halv fyra och ser till att alla lastbilar med SOS-förnödenheter kommer i väg till rätt plats. Hon ser också till att säkerheten förblir rigorös, även på utdelningsplatserna.

– Vi har en säkerhetszon kring lastbilen. Alla människorna i kön får en biljett, men bara kvinnor. Anledningen är att kvinnorna oftast är naturligt lugnare.

Varje morgon står ett 1000-tal människor i kö för att få paketet av distributionsteamet. Fram till i går hade bara Jenny Elmquists team delat ut 24 000 kit. Handskar, klorin, sprayflaskor, munskydd och annat som kan stoppa smittan.

– Tanken är att kitet ska fungera som en brandsläckare och bromsa smittan. Familjerna ska kunna isolera en familjemedlem som blir drabbad och skydda sig tills vår ambulans kan hämta patienten.

”Enorm tacksamhet”

Läkare utan gränsers sjukhus, Elwa, i Painewille har just nu 250 sängar för ebolapatienter.

– Tacksamheten över det vi gör är enorm, men vi behöver mycket mer vårdpersonal, säger 27-åringen vars uppdrag tar slut om två veckor.

Hon är tudelad inför hemresan.

– Familjen vill nog ha hem mig nu. Men arbetet här är också mentalt och fysiskt tröttande, så det i sig kan bli en säkerhetsrisk med tiden. Man måste vara stark hela tiden så jag tror att det är viktigt med begränsad tid. Sedan får vi se om jag kommer tillbaka.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln