Kan ha fått ebola via skyddshandskar

Uppdaterad 2014-10-17 | Publicerad 2014-10-08

Stockholm. Den ebolasmittade sköterskan i Spanien tror att hon kan ha smittats när hon rörde sitt ansikte med skyddshandskar.

Världshälsoorganisationen säger att fall av ebola i Europa är oundvikligt, men att risken för att viruset sprids är låg.

Den spanska ebolasmittade sköterskan Teresa Romero Ramos har berättat för El Mundo att hon tror att hon kan ha smittats när hon rörde sitt ansikte med handskarna som hon använt under behandlingen. Romero Ramos berättar också att hon först fick reda på att smittan bekräftats genom medier.

– Ingen sade det till mig, jag fick reda på det när jag kollade på mobilen.

Kritik mot rutiner

Än så länge har inga fler ebolafall i anslutning till sköterskan bekräftats men kvinnan hålls isolerad tillsammans med sin make och ytterligare tre till, skriver BBC. Över 50 personer som den smittade sköterskan har varit i kontakt med innan hon isolerades i måndags övervakas av myndigheter.

De spanska säkerhetsrutinerna har kritiserats hårt den senaste tiden, sedan det stod klart att sköterskan - som vårdat två ebolasjuka missionärer - är den första som smittats utanför Västafrika.

Parallellt har en mediestorm brutit ut kring ödet för sköterskans hund. Hälsovårdsmyndigheten i Madrid har beslutat att avliva djuret, vilket fått djurrättsaktivister att reagera. Hunden avlivades i parets lägenhet på onsdagen.

Enstaka fall

Världshälsoorganisationen WHO säger att "sporadiska fall" av ebola i Europa är oundvikliga, men att risken för att sjukdomen sedan sprids är "extremt låg". Det finns också en risk att vårdpersonal smittas när patienter behandlas, men risken kan reduceras med strikta rutiner, sade Zsuzsanna Jakab, regional chef för Europa på WHO, enligt nyhetsbyrån AFP.

I Västafrika har över 3 800 personer dött och cirka 8 000 har smittats i det värsta ebolautbrottet hittills, enligt WHO. Främst drabbade är Liberia, Sierra Leone och Guinea.

TT

Följ ämnen i artikeln