100|000 orangutanger har gått förlorade

TT

Publicerad 2018-02-16

Populationen av orangutanger på Borneo har halverats på bara 16 år. Enligt en ny studie har över 100 000 av människoaporna gått förlorade mellan 1999 och 2015.

Orsak: skogsskövling, oljepalmsplantager och tjuvjakt.

Studien, som publiceras i Current Biology, är en av de mest alarmerande som har presenterats om någon av våra närmaste släktingar.

Forskarna, som har letts av biologen Maria Voigt vid Max Planck-institutet i Tyskland, har ställt samman alla inventeringar av orangutanger som har gjorts på Borneo sedan sekelskiftet.

När man räknar orangutanger utgår man från observationer av de bon som människoaporna bygger varje natt. Dessa ger ett bra mått på hur många individer som finns i området.

Skrämmande minskning

Analysen av inventeringarna visar en skrämmande minskning av populationen. År 1999 fanns troligen drygt 200 000 orangutanger på Borneo. Bara 16 år senare, 2015, hade hälften av dessa, drygt 100 000, gått förlorade.

En stor andel har försvunnit som ett resultat av den omfattande uthuggningen och skövlingen av öns regnskogar. Väldiga arealer har upplåtits för oljepalmsplantager, en miljö som orangutangerna inte kan leva i.

Men många orangutanger har också försvunnit från intakta regnskogar – ett säkert tecken på att tjuvjakt och direkt dödande är en viktig faktor bakom tillbakagången.

Oro för framtiden

Faktum är att fler orangutanger har gått förlorade i intakta och relativt ostörda skogar än i områden som blivit helt skövlade. De förstnämnda, som inkluderar områden med selektivt skogsbruk, står för cirka 70 procent av de totala förlusterna.

Enligt Maria Voigt och hennes kollegor är det stor risk för att populationen kommer att halveras ytterligare en gång inom de närmaste 35 åren – om inte åtgärder vidtas.

De skriver att det nu är absolut nödvändigt att ingå partnerskap med skogsbolagen och de andra inblandade näringarna för att se till att orangutangerna drabbas i så liten utsträckning som möjligt vid avverkningar i framtiden.

Det krävs också fler skyddade och bevakade reservat och nationalparker, liksom en upplysningskampanj bland civilbefolkningen.