Här är personerna som avgör brexit

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2018-11-14

Har Theresa May gjort självmål eller inte? Är brexitförhandlingarna redan offside eller kan det bli ett avgörande på övertid? Här är elvan som avgör brexit.

Målvakt: Theresa May

Den brittiska premiärministern Theresa Mays första test blir att få regeringen att acceptera utkastet till avtal – vilket är långt från givet. Om inte det går kan May vara utbytt redan inom några dagar.

Högerback: Arlene Foster

Arlene Foster, ledare för nordirländska unionistpartiet DUP, vet mycket väl att stödet från hennes parti krävs för att ge regeringen majoritet i parlamentet. Lär inte vika sig i första taget om hon anser att avtalet skadar Nordirlands relation till resten av landet.

Mittbackar: Boris Johnson och Jacob Rees-Mogg

Största hotet mot May och en uppgörelse ligger sannolikt hos de främsta brexitanhängarna bland Konservativa partiets parlamentsledamöter. Boris Johnson och Jacob Rees-Mogg kan mycket väl få med sig tillräckligt många kollegor för att fälla ett avtal. Frågan är bara om de vågar göra det, med tanke på risken för att dra i gång en process som leder till att partiet förlorar makten.

Vänsterback: Jeremy Corbyn

Labour-ledaren Jeremy Corbyn har ett kluvet läge, där ett spräckt avtal å ena sidan ger chans till regeringskris och maktskifte, men å andra sidan riskerar att placera landet helt utan avtal med EU, vilket många av hans partimedlemmar fasar för.

Kantlöpare till höger: Dominic Raab

Brexitminister Dominic Raab är formellt den som sköter förhandlingarna för Storbritannien, även om det nuvarande utkastet slipats fram av andremannen Olly Robbins. Raab är samtidigt en av de främsta brexitanhängarna i regeringen – och om han bestämmer sig för att avtalet inte duger kan det leda till att regeringen spricker. Andra tänkbara nej-sägare är biståndsminister Penny Mordaunt, miljöminister Michael Gove och arbetsmarknadsminister Esther McVey.

Spelfördelare på mittfältet: Michel Barnier

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har det betydligt lugnare och lär knappast fälla något som hans andreman Sabine Weyand redan godkänt. Barnier har starkt stöd från övriga EU-länder. Och även om något eller några skulle få kalla fötter spelar det ingen roll då ingen total enighet behövs för ett EU-godkännande.

Defensiv mittfältare: Leo Varadkar

Irlands premiärminister Leo Varadkar kan luta sig mot starkt stöd från övriga EU när det gäller gränsen mot Nordirland. Varadkar har samtidigt en nyckelroll om det skulle sättas hårdare tryck på EU att ge efter någonstans i förhandlingarna för att rädda ett avtal.

Kantlöpare till vänster: Nicola Sturgeon

Kluven roll för det skotska nationalistpartiet och dess partiledare Nicola Sturgeon, som är emot brexit, men samtidigt också unionen med England. Ett avtalslöst utträde riskerar att skapa kaos – men ökar också möjligheten för en ny folkomröstning om självständighet.

Släpande anfallare: Guy Verhofstadt

När – och om – Storbritannien godkänt ett avtal måste även EU-parlamentet säga ja. Få tror dock att Belgiens eldfängde förre premiärminister Guy Verhofstadt,ansvarig för brexitbehandlingen i parlamentet, kommer att förorda ett nej.

Center: Julian Smith

Mest anonym i uppställningen, men kanske den viktigaste av alla. Som den brittiska regeringens inpiskare – Chief Whip – är det Julian Smith som måste uppfylla målet: att få tillräckligt många parlamentsledamöter att säga ja till Mays uppgörelse.

Redan utbytta: David Cameron (tidigare brittisk premiärminister) och David Davis (före detta brittisk brexitminister).

Tänkbara inhoppare: Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt (kan bli regeringschef).

Domare: Oklar. Tvist råder om huruvida EU-domstolen, brittiska domstolar eller något nyinrättat forum ska ha sista ordet.