Apan Skywalker bland nya arter i Mekong

TT TT

Publicerad 2018-12-12

En gibbonapa kallad Skywalker och en padda med spetsiga horn som har getts namnet "älvan från Midgård". De finns bland 157 nyupptäckta djur- och växtarter i det biologiskt rika Mekongområdet i Asien.

Bland berg och floder i Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam upptäckte biologer förra året 157 nya arter – däribland tre däggdjur, 23 fiskar, 26 reptiler och 91 nya växtsorter.

Världsnaturfonden beskriver det som 157 goda nyheter i en tid då natur och biologisk mångfald är en ödesfråga. I många år har nyheter och forskningsrapporter larmat om hur djur- och växtliv utarmas och antalet djur och arter blivit färre.

– Det är fantastiskt att vi fortfarande kan hitta nya arter, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden.

– De flesta arter som upptäcks i den här regionen finns bara där och de är oftast väldigt specifika och anpassade till sina miljöer. Ett exempel är en spindel som saknar ögon, vilket beror på att den lever i grottor.

Apa kallad Skywalker

Bland de nya djur som har artlistats finns en gibbonapa som har fått namnet Skywalker, eftersom den tidigare har siktats, men först nu – efter lång tid – har kunnat listas som en egen art. Det jämförs med hur det tog lång tid för Luke Skywalker i "Star wars"-filmerna att bli en jedi.

– Det är ovanligt att så stora djur hittas. Det här är ett område som är väldigt rikt på arter, säger Louise Carlsson.

Ger ny kunskap

Upptäckterna erbjuder ny kunskap, exempelvis kring bambu. I Kardemummabergen i Kambodja har biologerna nämligen hittat en sort med glödlampsformad fot. Och kanske kan den hjälpa till att kasta ljus över huruvida materialet har egenskaper som hittills varit okända.

– Oftast vet vi inte vad de här nya specifika arterna kan tillföra, förutom att de är en del av den biologiska mångfalden som bygger upp våra ekosystem och som gör att vi också kan utnyttja de ovärderliga tjänsterna från ekosystemen. Alla arter hänger ihop på något sätt och det är otroligt viktigt för oss att ekosystemen förblir intakta.

ANNONS