Manifestation efter viral misshandel

Publicerad 2016-04-29

15-åriga Julia attackerades med sparkar och slag i centrala Uppsala.

Den brutala misshandeln filmades, och har spridits i sociala medier.

Nu planeras en manifestation mot våldet.

Julia, 15, ska ha attackerats med sparkar och slag mitt på ljusa dagen i centrala Uppsala.

– Man lurade henne till platsen. Det var planerat, säger Julias mamma, när Aftonbladet talade med henne efter misshandeln av dottern.

Det var i onsdags som Julia, 15, sagt ja till att träffa en jämnårig flicka för att prata ut om en situation som eskalerat den senaste månaden.

Enligt Julias mamma hade felaktig ryktesspridning lett till att ett antal andra tjejer gått ihop mot Julia och hängt ut henne med nedsättande inlägg på sociala medier. Julia ska även ha mottagit hot om misshandel, uppger hennes mamma.

– Hon var så rädd och förbjöd oss att anmäla eftersom hon inte ville att det skulle bli värre. Hon ville bara att det skulle bli bra igen och det var därför hon gick med på att träffa den här tjejen.

Filmades och spreds

Mötet slutade med att Julia misshandlades av flera av flickorna som kom till mötesplatsen. Två av dem pekas ut som drivande.

– Två av de här tjejerna började misshandla henne med sparkar mot huvud och rygg. De släpade henne i håret och slog henne. Det gick brutalt till. Det är helt fruktansvärt, säger mamman.

Delar av förloppet filmades av personer på plats och har spridits i sociala medier.

Julia vårdades på sjukhus efter händelsen, som har polisanmälts, men fick inga allvarligare fysiska skador.

Polisen har noterat fenomenet att brott bland unga filmas och läggs ut på nätet.

– Våra patruller säger att de ser hur ungdomar är snabba att filma vid händelser, det är kameran på direkt, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen till TT.

Torsdagen den 5 maj klockan 12 hålls en demonstration på Stora torget i Uppsala ”för civilkurage – mot våld", enligt evenemangsbeskrivningen på Facebook.

Fotnot: Julia heter egentligen något annat.

Aftonbladet-TT

Följ ämnen i artikeln