"FI är identiska med Vänsterpartiet"

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2014-05-15

Statsvetare sågar Schymans ovilja att positionera in partiet på en höger-vänster skala

Feministiskt Initiativ närmar sig riksdagen i opinionsmätningarna.

Men Gudrun Schyman vill inte positionera in Feministiskt Initiativ på en höger-vänster skala.

– I sakfrågorna är de nästan identiska med Vänsterpartiet så det där är bara rent nonsensprat, säger Johan Martinsson, statsvetare och forskningsledare för Opinionslaboratoriet.

Feministiskt initiativ - med Gudrun Schyman i spetsen - har vind i seglen.

Partiet går framåt i flera opinionsmätningar.

I väljarbarometern från Expressen och Demoskop gjorde partiet en rejäl framryckning.

Med en statistiskt säkerställd ökning på 2,2 procentenheter gick Fi från 0,8 procent i aprilmätningen till 3,0 procent i majbarometern.

Allt fler har också fått upp ögonen för partiet.

I Aftonbladet/United Minds väljarbarometer som publicerades i veckan uppgav 5 procent av de tillfrågade att de "överväger" att rösta på Fi.

Varken höger eller vänster

Men Gudrun Schyman vill inte positionera in Fi på en traditionell höger-vänster skala - även om hon sagt att partiet skulle stödja en rödgrön regering om Fi kom in i riksdagen.

Statsvetaren Johan Martinsson, som har varit med och tagit fram Aftonbladets valkompass, sågar dock Schymans ovilja att placera partiet.

Enligt honom så är Fi nästan identiska med Vänsterpartiet om man tittar på vad partierna tycker i olika sakfrågor.

– Det där är bara rent nonsensprat från Schyman. När vi tog fram Valkompassen så gick vi igenom partiernas valmanifest, partiprogram, material på partiernas webbsajter och övriga rapporter och så fastslog vi en position för partiet.

– Sedan fick partierna besvara en enkät som innehöll 30 frågor och säga var de själva ansåg att de stod. Och så jämförde vi svaren och skiljde de sig åt fick partierna möjlighet att lägga fram ännu mer partimaterial. Tittar man på vad Fi och Vänsterpartiet svarade så är de extremt lika.

Överens om allt

Martinsson tar upp flera exempel där partierna håller med varandra: att skatterna för höginkomsttagare ska höjas, att man kraftigt ska begränsa vinster i välfärden, könskvotering i bolagsstyrelser och fler reserverade dagar för pappan i föräldraförsäkringen.

–De är överens om nästan allting. Även i jämställdhetsfrågor har de samma åsikter. Men jag förstår att Fi inte vill placera in sig på en höger-vänster skala. För varför ska någon rösta på ett annat Vänsterparti.

I Aftonbladets valkompass har även partiernas toppkandidater inför EU-valet fått svara på de 30 frågorna.

Och även där hamnar Fi:s representanter väldigt nära Vänsterpartiets.

– Deras kandidater ligger oerhört nära varandra. Den enda egentliga skillnaden är att Fi:s kandidater är aningen mer EU-positiva, säger Johan Martinsson.

Fi håller inte

På Fi håller man dock inte med om analysen.

– Det är som vi alltid har sagt: vi går inte i någon höger-vänster skala. Utan det vi gör är att föra in en dimension i politiken som går på tvärs med höger och vänster. Det handlar om en dimension av jämställdhet, säger Stina Svensson, som är en av Fi:s talespersoner.

Ni håller med Vänsterpartiet i de flesta sakfrågor. Hur skiljer ni er från dem?

- Det är en kunskapsfråga som vi lyfter in. Som går på tvärs med höger och vänster. På vissa punkter stämmer vi överens med en del partier. Vi ser en större kunskap hos den rödgröna sidan. Men det handlar om att vi ska föra in en ny dimension som vi tycker saknas.

Så konkret: vad är den största skillnaden mot Vänsterpartiet?

- Vi har femismen som självständig ideologisk utgångspunkt och tittar på politiken på alla områden utifrån femismen som ideologi. Och det är den dimensionen som vi vill föra in.

Kandidaterna | EU | Valåret 2014 | Nyheter |
Aftonbladet
Aftonbladets
valkompass

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!