Flygplan tvingades att nödlanda – man försökte sparka in dörr

avErik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Ett plan har tvingats landa på Sturup, Malmö Airport, efter att en passagerare försökt sparka in dörren till cockpit.

Händelsen ska ha skett på 10 000 meters höjd.

– Han fick in två sparkar innan han övermannades av flera manliga passagerare, säger en person som var med ombord till norska Verdens Gang.

Klockan 19.05 fick polisen i Skåne larm från 112 via flygledartornet på Sturup. En flygkapten på en Wizz Air-flygning från Rumänien till Norge hade då slagit larm eftersom han hade problem med två passagerare och tänkte landa på Malmöflygplatsen.

– Det är en person som på 10 000 meters höjd har försökt sparka in dörren till cockpit. Sedan har en annan person varit så pass berusad att han störde ordningen, säger Stephan Söderholm, pressinformatör vid ledningscentralen polisregion Syd.

Bands fast ombord

En person som var med ombord berättar för VG om händelsen, som började med att en av männen stod och skrek i mittengången.

– Efter det så sprang han genom gången fram till cockpiten där han fick in in två sparkar innan han övermannades av flera manliga passagerare. Det hela var över på fem minuter och det var relativt lugn stämning under landningen, berättar passageraren.

Det är inte känt varför mannen försökte sparka in dörren. Efter att passagerare övermannat honom kunde mannen säkras.

– Man fick binda fast honom ombord, säger Margareta Otterström på Luftfartsverket.

”Inte billigt”

Mannen som sparkade på cockpit-dörren greps av polis när planet hade landat och misstänks nu för ”brott mot luftfarten – framkallat fara för passagerarna”, uppger polisen.

– Han är tillsammans med den andra passageraren transporterad till polishuset. Han kan nog få en ordentlig räkning från flygbolaget och också en dom för detta. Den berusade passageraren omhändertogs och kan nog också vänta sig en räkning, för det är nog inte billigt att styra om ett plan såhär, säger Stephan Söderholm.

Planet kunde efter händelsen lyfta och återuppta sin flygning till Norge.

Varken nationalitet eller ålder på männen var på tisdagskvällen känd.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Rumänien

Norge

Flygtrafik

Wizz Air