Rekordbrand väntas brinna hela augusti

TT-AFP

Publicerad 2018-08-07

Två bränder i Kalifornien i USA har spridit sig så snabbt att de har gått ihop, och bildar nu den största terrängbranden i delstatens kända historia.

Räddningstjänsten har bara kontroll över cirka en tredjedel av den gigantiska branden och tror att den fortsätter brinna hela augusti ut.

Hittills har lågorna dragit fram över ett område på drygt 117 600 hektar, en yta lika stor som hela Los Angeles, rapporterar AFP.

Och spridningen fortsätter – elden är bara till mindre delar begränsad av brandbekämparna. De över 14 000 brandmännen som kämpar i Kalifornien, med understöd av kollegor från bland annat Australien och Nya Zeeland, ser tyvärr inte ut att kunna få det lättare. De närmaste dagarna väntas temperaturerna nå så högt som 43 grader i norra delarna och till det tillkommer häftiga vindar som ger kraft åt elden.

Helikoptrar och flygplan, däribland två massiva DC-10 och en Boeing 747, vattenbombar områdena.

Den stora branden, kallad Mendocino Complex, har förstört minst 75 bostäder och fått tusentals personer att fly. 9 300 byggnader hotas av lågorna. Hittills har två personer omkommit.

Hela augusti

Myndigheterna har sagt att branden förhoppningsvis kan vara släckt i mitten av augusti, men på tisdagen sköts den prognosen fram till början av september.

– Titta på hur stor den blev, bara på några dagar. Sådant brukar bara inte hända, det brukar bara inte hända, säger Scott McLean, som sitter i ledningen för Kaliforniens myndighet för skogs- och brandskydd (Calfire).

Mendocino Complex är dock bara en av åtta skog- och markbränder som plågar delstaten. Carrbranden som bröt ut i juli rasar fortfarande och har förvandlat 66 000 hektar till aska. Sju personer har omkommit i den branden.

Rekordet för den största branden i Kalifornien är mindre än ett år gammalt – den så kallade Thomasbranden i slutet av 2017 härjade över 114 000 hektar.

För boende i Kaliforniens norra delar väcker bränderna hemska minnen till liv. I staden Santa Rosa, norr om San Francisco, får brandbilarnas sirener invånarna att rygga till och minnas branden som drog genom staden i oktober förra året och kostade 40 personer livet.

Skräcken lever kvar

– Många här har en sorts posttraumatiskt stressyndrom, där du konstant rensar tomten från brandfarligt skräp och alltid kollar nyheterna, säger Paula Lindsay, 56, för USA Today.

Hon förlorade sitt hem, sina katter och sina bilar i branden.

Scott Stephens, brandforskare på universitetet Berkley, säger till Mercury News att årets katastrofala bränder beror på död, torr vegetation som ligger kvar ute i naturen efter fem års torka, samt att fler människor flyttat ut i obebyggda delar av Kalifornien och att temperaturerna höjts av klimatförändringarna.

– Jag ser inte mycket som tyder på att vi kommer ha färre stora bränder framöver, säger han.