Fick tillbaka sitt känsloregister som vuxen

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2019-02-06

Ända sedan cancerdrabbade Michael Lundgren blev friskförklarad som åttaåring har han känt sig annorlunda.

I ung vuxen ålder listade han själv ut att det berodde på för låga testosteronvärden.

– Jag grät för första gången i livet för tre år sedan, säger han.

Michael Lundgren, 26, från Helsingborg föddes med non-Hodgkins lymfom, men det var först som fyraåring som sjukvården tog hans föräldrars farhågor om cancersjukdomen på allvar. Det skulle dröja fyra år innan han friskförklarades, men 2001 fick han lämna sjukhuset.

– Jag var åtta år då och sedan dess har jag varit friskförklarad på papperet, men det har ju varit många återkontroller. I början var det flera gånger per år. Jag var då ett av få barn som hade överlevt sjukdomen, säger han till TT.

Fick leta fram svaren själv

Under hela livet har han känt sig annorlunda, men har hela tiden intalat sig att allt är bra.

– Jag har fått att jag är frisk på papperet och då har jag levt efter det. Det har varit plattan i mattan och jag har jobbat på sedan jag tog studenten i princip. Men vissa perioder har det ju varit så pass kämpigt att jag bara sovit efter att jag kommit hem från jobbet, säger Michael Lundgren, som driver eget företag som personlig tränare samtidigt som han studerar.

Ett enkelt blodprov hos en familjeläkare visade att han hade väldigt låga testosteronvärden.

– När jag fick cellgifter som barn stannade kroppen upp under tillväxtperioden. Egentligen skulle jag ha fått testosteronbehandling redan efter cancerbehandlingen, men det gjordes aldrig någon sådan. Allt detta fick jag reda på efter att jag själv börjat forska i vad som kunde vara fel.

Behandlingen påbörjades för tre år sedan och en helt ny värld öppnade upp sig.

– Innan har jag inte haft den psykiska möjligheten att bry mig om saker. Jag har varit väldigt känslokall under hela min uppväxt. Tidigare har det inte funnits på kartan att gråta. När jag började med testosteronbehandlingen var det som en våg av känslor. Jag får även behandling för adhd, vilket hänger ihop med testosteronet.

Träffar psykolog

Han anser, liksom många andra medlemmar i organisationen Ung Cancer, att det finns brister kring det stöd som friskförklarade cancerdrabbade erbjuds från sjukvården.

– När man är sjuk är man prio ett, men när du är friskförklarad är du i samma kategori som alla andra friska. Jag erbjöds tidigt att träffa en psykolog, men då sade jag nej tack. Då ville jag bara vara som alla andra, säger han.

Numera träffar han dock en psykolog. Allt förändrades när han träffade andra drabbade på ett Ung Cancer-läger.

– Där var det psykologmöten och gruppmöten. Det var verkligen något som hjälpte mig. Att öppna upp och prata om det, säger Michael Lundgren.

Följ ämnen i artikeln