Gränspolischef: Förstår frustrationen

Malin Jansson/TT

Publicerad 2019-01-24

Värtahamnen i Stockholm på onsdagen.

Gränspolisen i Stockholm fick kritik i en Schengenutvärdering i höstas, och nu har också gränspolisens egen personal slagit larm.

Ansvarig chef Lisa Ström förstår om man upplever en frustration – men poängterar att det finns en handlingsplan.

Gränspoliserna som genomför de inre gränskontrollerna i Stockholms hamnar saknar inte bara personal, utan också lokaler och annan viktig utrustning.

Situationen är nu så allvarlig att skyddsombudet slagit larm till justitiedepartementet – då man upplever att ledningen inte lyssnar.

– Jag förstår att de upplever det så, och jag tycker det är bra att den här frågan lyfts, säger Lisa Ström, gränspolischef i region Stockholm.

– Men vi från ledningen är medvetna om att olika insatser behöver göras, och det är något som vi tar på fullaste allvar.

Särskild händelse

Kritik kommer inte bara från den egna personalen. Gränspolisen i Stockholm har också fått kritik i en Schengenutvärdering som blev klar i höstas – och för detta har ledningen nu upprättat en handlingsplan.

Åtgärderna inkluderar såväl rekryteringar som utbildning, lokal- och utrustningsfrågor, förklarar Ström. För att verkligen kraftsamla tog man i december ett beslut om en särskild händelse.

– Den särskilda händelsen startar upp inom kort och innebär att man kommer att fördela och leda arbetet på ett annat sätt, säger hon.

– Så det här är prioriterat. Redan i vår kommer vi att öka våra kontroller.

Inte "ska-beslut"

Regeringen har förlängt de inre gränskontrollerna till och med den 11 februari. Ström har fått aviseringar om att de ska komma att förlängas på nytt – men tillägger att det inte är ett "ska-beslut" och att man aldrig kommer kunna kontrollera alla som passerar.

– Beslutet ger oss snarare möjligheten att göra kontroller, baserade på underrättelse, den resurs vi har och de prioriteringar polisen får göra dagligen.

TT: Vad finns det för risker med en bristande inre gränskontroll?

– Att personer kommer in i landet som inte ska göra det. Men det är det som den här särskilda händelsen nu ska prioritera.