Minröjning kring platsen för Jesus dop

TT-AFP TT

Publicerad 2018-03-30

En minröjare från minröjningsorganisationen Halo Trust i området som ska röjas kring den plats på Västbanken där Jesus enligt Bibeln döptes.

Markerna kring den plats på Västbanken där Jesus enligt Bibeln döptes i Jordanfloden ska under det närmaste året röjas på minor, ammunition och andra explosiva föremål.

– Vi planerar att röja en miljon kvadratmeter och beräknar att vi i marken kommer att stöta på 2 600 stridsvagnsminor och ett okänt antal andra explosiva krigsrester, vilket kan innebära granatkastargranater, granater och ammunition till lätta vapen, säger Ronen Shimoni, programchef för den brittiska ickestatliga minröjningsorganisationen Halo Trust på den av Israel ockuperade Västbanken.

De flesta av minorna lades av israeliska militären, efter att den tagit kontroll över området nära staden Jeriko från jordanska trupper under sexdagarskriget 1967. Men där finns också explosiva föremål av jordanskt ursprung i marken.

Tusentals pilgrimer kommer varje år till platsen för att sänka sig i vattnet, där Jesus ska ha låtit döpa sig i Jordanfloden av Johannes.

Området, där bland annat åtta gamla kyrkor står, har varit avspärrade av säkerhetsskäl sedan 1970-talet. Nu kommer kyrkorna att kunna börja använda marken igen.

Röjningsarbetet kommer att kosta motsvarande omkring 25 miljoner kronor. Ytterligare motsvarande drygt 1,2 miljoner kronor behöver samlas in för att kunna slutföra arbetet, säger Ronen Shimoni.

– Vi planerar att röja en miljon kvadratmeter och beräknar att vi i marken kommer att stöta på 2 600 stridsvagnsminor och ett okänt antal andra explosiva krigsrester, vilket kan innebära granatkastargranater, granater och ammunition till lätta vapen.

Ronen Shimoni, programchef för brittiska ickestatliga minröjningsorganisationen Halo Trust på den av Israel ockuperade Västbanken, till AFP om minröjningen kring platsen på Västbanken där Jesus enligt Bibeln döptes.

Följ ämnen i artikeln