Livstid fastställt för Tova Mobergs mördare

avTT

Foto: Mats Andersson/TT
Mannen förs in i rättssalen under förhandlingen i Hudiksvalls tingsrätt. Arkivbild.

Hovrätten fastställer livstidsstraffet för den 23-årige man som mördat sin tidigare flickvän, 19-åriga Tova Moberg.

– Väldigt betydelsefullt för familjens möjligheter att gå vidare, säger de anhörigas advokat KG Myhrberg.

Precis som tingsrätten anser hovrätten för nedre Norrland att det står klart att det var 23-åringen som mördade den unga kvinnan, som förra våren hittades dödad i en sjö vid mannens gård utanför Hudiksvall.

23-åringen var på gården vid tiden för hennes död och han ville dölja en blodpöl på gårdsplanen. Han var vaken mitt i natten och gick en sträcka på 3,5 kilometer enligt stegräknaren i mobilen. Jackan han hade på sig under kvällen har eldats, liksom den hammare som användes vid mordet.

– Vi var ganska övertygade om att domen skulle bli fastställd vad gäller själva skuldfrågan, säger KG Myhrberg, målsägarbiträde till Tova Mobergs familj.

Känt dödsångest

Även hovrätten anser att omständigheterna varit synnerligen försvårande. Mannen och kvinnan hade en nära relation och hans våld mot henne var både omfattande och besinningslöst. Hovrätten konstaterar att gärningen inneburit att Tova Moberg känt dödsångest och att hennes kropp behandlats kränkande efter mordet. Därför fastställer hovrätten påföljden till livstids fängelse.

Enligt KG Myhrberg är domen viktig för Tova Mobergs anhöriga.

– Att det blir fastställt att det blir livstid, det är väldigt betydelsefullt för dem. De är övertygade om att han är skyldig och tycker också att det här är så grovt, så det är väldigt betydelsefullt för deras möjligheter att gå vidare.

Under utredningen har det framkommit att kvinnan skrivit i sin dagbok om hur hon blivit slagen och hotad av sin tidigare pojkvän, och hon gömde undan bilder på skadorna. Anteckningarna var en viktig del av bevisningen då mannen i tingsrätten också dömdes för misshandel vid sju tillfällen och olaga tvång samt olaga hot vid sex tillfällen.

Frikänns delvis

Men hovrätten gör en annorlunda värdering av dagboksanteckningarna. De kan inte ensamma ligga till grund för en fällande dom, anser rätten, utan måste kompletteras av annan bevisning. Därför frikänns mannen från ett fall av misshandel och fem fall av olaga hot.

– Även om man nu kanske tror att anteckningarna är korrekta så menar man att de ensamt inte kan vara tillräckliga bevis. Jag är väl inte överraskad att man kommer till den slutsatsen, säger åklagaren Christer Sammens.

När det gäller påföljden var ordföranden i hovrätten skiljaktig, och ville bestämma straffet till 18 års fängelse. Det finns ett antal försvårande omständigheter i fallet men livstidsstraff ska användas med försiktighet, är resonemanget.

– Jag har inte läst domen ännu, utan jag vet bara utgången och att hovrätten inte är enig när det gäller påföljden. Så vi får gå igenom den nu och se om det kan finnas något skäl att begära en prövning i Högsta domstolen, säger mannens advokat Thomas Olsson.

23-åringen har hela tiden hävdat att han är oskyldig till att ha mördat sin tidigare flickvän.