Nytt försök att lösa MH370-mysteriet

Publicerad 2018-01-06

Ännu en sökinsats kommer att genomföras för att hitta det försvunna flygplanet MH370 uppger nyhetsbyrån AP.

Det amerikanska företaget Ocean Infinity har nu fått grönt ljus av malaysiska myndigheter – som avslutade sin sökinsats för ett år sedan – och har skickat ett fartyg till de södra delarna av Indiska oceanen.

– Erbjudandet från Ocean Infinity bygger på ”ingen lösning, ingen betalning”, säger Malaysias transportminister Low Tiong Lai till AP.

Till sin hjälp ska man använda ett mycket avancerat norskt forskningsfartyg vid namn Seabed Constructor som bland annat har flera undervattensfarkoster och mycket avancerad elektronik ombord.

Fartyget kommer att söka i det 25 000 kvadratkilometer stora området som en expertgrupp pekat ut.

Tidigare sökinsatser har täckt flera miljoner kvadratkilometer havsyta och 710 000 kvadratkilometer havsbotten, på som mest 6 000 meters djup.

239 personer saknas

Malaysian Airlines-flighten MH370 försvann i mars 2014 under en flygning mellan Kuala Lumpur i Malaysia och Peking i Kina.

Totalt befann sig 239 personer ombord varav 12 kabinpersonal.

De enda spåren efter flygplanet och personer som befann sig ombord är mindre delar som flutit i land på Afrikas kust och på öar utanför.

Sökandet efter det försvunna planet är det största i flyghistorien. Det fastställdes efter att man utgått från att planet störtade i havet.

”Kan ha letat på fel ställe”

Men sökningsledaren Paul Kennedy kunde dock inte utesluta att man letat på fel ställe. Han menar att om flygplanet kontrollerats hela vägen till slutet så skulle det kunna innebära att planet gick ned i vattnet utanför sökområdet.

– Om det var bemannat kunde det glida en lång väg. Det skulle kunna glida bortom vårt sökområde så jag tror att den logiska slutsatsen är att det kanske är det andra scenariot, sa Kennedy i somras, enligt Reuters.

Kostat 1,3 miljarder att leta

Trots det avslutade de malaysiska myndigheterna det officiella sökandet i januari i fjol. Totalt hade sökandet då kostat nära 1,3 miljarder kronor.

Beskedet att de berörda myndigheterna avslutade sökandet väckte stor upprördhet bland de anhöriga som då anlitade den berömde vrakletaren David Mearns i hopp om att kunna få svar på vad som hände anhöriga.

 

LÄS OCKSÅ: Världens största flygmysterier

 

Följ ämnen i artikeln