18-årige Michail var militärens fånge

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-29

Förväxlades med brodern - satt inlåst i tre dygn

Bröderna Anton och Michail.

I tre dygn befann sig Michail, 18, i militärens våld.

Han hade förväxlats med sin bror, Anton.

Den epilepsisjuke Michail utsattes för psykisk misshandel och hotades med flera år i straffbataljon.

För Novaja Gazeta berättar Michail om skräckdygnen i Groznyj, Tjetjenien.

Michails äldre bror, 21-årige Anton, deserterade för ett år sedan från sin tjänstgöring i den ryska armén. Han är efterlyst av de federala myndigheterna och hotas av upp till fem års fängelse och militärtjänstgöring med disciplinära påföljder.

Men när militären i juli i år stannade utanför Antons hem i Lipetsk i södra Ryssland, var det inte Anton de tog med sig därifrån – utan hans yngre bror, Michail.

Senare förklarade man att han förväxlats med brodern.

Dagen efter Michails försvinnande kontaktades hans mamma, Natalja Fedotova, av den lokala polisen som sa att ”vi har er son här”. Natalja begav sig dit för att få hem den oskyldige Michail. Polisen satte sig till motvärn och sa att man först var tvungen att jämföra Michails fingeravtryck med broderns. Därefter fördes mamma och son till militärförbandets sjukstuga. Natalja Fedotova gick ut i ett snabbt ärende. När hon kom tillbaka igen var sonen försvunnen.

Massor av frågor

– När mamma gick till kiosken för att köpa läsk dök tre militärer upp som gubben ur lådan och knuffade in mig i en bil, vid ratten satt kapten Nazarov, berättar Michail för Novaja Gazetas reporter i Lipetsk.

– Vi tog Tambovvägen ut ur Lipetsk. Under resan ställde Nazarov massor av frågor om mina föräldrar och om min storebror Anton. Han tilltalade mig än med min brors namn än med mitt eget.

Nästa dag låstes Michail in på ett rum. På natten återvände två militärer, rejält berusade.

– Sergeanten tyckte att det var dags att jag fick känna på livet i armén. Han slog mig i ansiktet och mot njurarna. Sedan vände han en stol upp och ner och tvingade mig att sitta på huk på golvet med hakan med sitsen. På sergeantens kommando skulle jag göra några tiotal sit-ups åt gången. På morgonkvisten hittade Sizimov (sergeantens namn) på en ny lek: jag skulle vakta hans pass som låg på hyllan. Om det kom bort så var jag dödens.

Förhördes av åklagare

Under tre dygn hölls Michail inlåst på kasernen. Han förhördes av åklagare som gjorde klart för honom att om han inte var den han utgav sig för att vara så skulle han få tillbringa fem år i straffbataljonen.

Till slut erkände militären sitt misstag och Michail fick återvända hem till föräldrarna i Lipetsk.

18-årige Michail lider av epilepsi och för ett år sedan fick han ett intyg som visar att han är olämplig för värnplikt. Fallet har fått människorättsorganisationen ”Arken” att reagera. Organisationens vice chef, Jelena Koljazjenkova, menar att det som hänt Michail kan klassas som människorov.

– Dessutom bör påpekas att kidnappningen genomfördes med fara för liv och hälsa. Militären hade ingen laglig rätt att häkta en civil person. Dessutom lider personen av en svår sjukdom och det är omöjligt att säga vad den här ”nöjestrippen” till Tjetjenien kommer att kosta honom, säger hon, till Novaja Gazeta.

Hon uppmanar nu familjen att göra en anmälan hos åklagare och väcka åtal mot de ansvariga.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln