Polisman friades efter Alexanders död - anklagas för jäv

Familjen överklagar domen: Det är allvarligt

Publicerad 2022-07-14

En polis åtalades för 16-årige Alexanders död men friades av både tingsrätt och hovrätt.

Men nu anklagas en av nämndemännen, som stöttat polismannen i sociala medier, för jäv.

– Mina klienter tvivlar på att de fått en rättvis dom, säger Carl Österberg, familjens ombud, till Aftonbladet.

Det var i maj 2020 som den tragiska olyckan inträffade i Lerum, strax utanför Göteborg. Alexander Storåker, 16, dödskraschade med sin moped när han jagades av en polispatrull.

Fallet granskades av Aftonbladets 200 sekunder i sitt program Dödsjakten ingripandet fick hård kritik från en trafikexpert.

– Det här är det absolut värsta jag har sett. Det här är barn som är jagade, rädda, som flyr. Polisen har riggat upp en dödsfälla.

En polisman åtalades för vållande till annans död i både tings- och hovrätt, men friades i bägge instanser.

Nu visar det sig att en av de nämndemän som dömde i hovrätten kan ha varit jävig. Nämndemannen har stöttat polisen genom att dela och gilla olika inlägg på Facebook enligt P4 Göteborg som var först med att rapportera om saken.

”Polisen ska inte backa”

Advokat Carl Österberg.

Bland annat står det i en delning av ett poddavsnitt att ”polisen ska inte backa”. Nämndemannen delar även inlägg från en Facebookgrupp som heter ”Stöd svenska polisen”.

Enligt advokaten Carl Österberg, som företräder familjen, är det tydligt att nämndemannen är partisk och tar ställning för att poliser ska ha en stark rätt att ingripa mot människor.

– Mina klienter är bestörta för de tvivlar på att de fått en rättvis dom när de ser att ett av nämndemännen har en så tydligt polisvänlig inställning, säger han.

Advokaten: Har påverkat domen

Nu har familjen begärt att Högsta Domstolen ska ta upp fallet till prövning.

Enligt Carl Österberg kommer man att hävda rättegångsfel och att rättegången i hovrätten ska tas om då det förekommit jäv.

– Det krävs ganska lite för att det ska räknas som jäv. Det får inte ens finnas en misstanke om att man kan vara partisk. Vår uppfattning är ju det, säger Carl Österberg.

Tror ni att det här kan ha påverkat den friande domen?

– Ja, det är klart. Men det är Högsta domstolen som beslutar om det.

Nämndemannen: Inte politiskt

Nämndemannen tillbakavisar anklagelserna om att hon ska ha varit partisk.

– Det här är inte politiskt för mig, jag är helt opartisk, säger hon till P4 Göteborg.

Åklagarsidan vill inte i nuläget säga om man kommer att begära en ny rättegång.

– Om det förhåller sig som de säger så kommer man naturligtvis att titta på det. Men utifrån det du säger låter det allvarligt, säger Per Nichols på särskilda åklagarkammaren till P4 Göteborg.

I år skulle Alexander Storåker ha fyllt 18 år.

– Det går inte att beskriva hur det känns när ens barn dör, inget kan jämföras med det, har hans pappa Frode Storåker sagt i en tidigare intervju med Aftonbladet.

Alexander blev 16 år.

Följ ämnen i artikeln