Långhalsade dinosaurier hade ont i halsen

Petra Weiss/TT

Publicerad 2022-02-12

En diplodocid i dinosaurieparken Kleinwelka nära Bautzen, i östra Tyskland. Arkivbild.

Även de mäktiga dinosaurierna kunde lida av förkylning och halsont, enligt en ny studie som publicerats i tidskriften Scientific Reports.

Kvarlevor av den långhalsade diplodociden som döpts till ”Dolly” och som levde för 150 miljoner år sedan, visar att de stora växtätarna kunde drabbas av ”mänskliga” sjukdomar som halsont, lunginflammation, hosta, huvudvärk, nysningar och feber, rapporterar Vetenskapsradion.

Dolly, med det officiella namnet MOR 7029, som hittades i Montana redan 1990, har först nu undersökts noga av paleontologer vid Great Plains Dinosaur Museum och man har upptäckt missbildningar i skelettet, små utskott vid nackkotorna vid luftsäckarna, en del av andningssystemet, vilket tyder på att Dolly hade en kraftig luftvägsinfektion.

– Hon måste ha sett väldigt sjuk ut och om man kunde ta en tidsmaskin och åka tillbaka i tiden till när hon levde så kunde man lätt se att det var något som inte stod rätt till med henne, säger Cary Woodruff, en av forskarna bakom studien, till australiska ABC news.

Dollys svåra luftvägsinfektion var möjligen orsaken till att hon dog, eftersom det 18 meter långa skelettet tyder på att hon fortfarande inte var fullväxt och hon tros ha dött när hon var omkring 15 år gammal. Hennes sjukdom kan också ha gjort henne svag och till ett lätt byte för köttätare.

Följ ämnen i artikeln