Johan Pehrson om L-toppens uttalande: Blev väldigt fel

Publicerad 2023-08-17

L-toppen Carl B Hamiltons uttalande om muslimer och judar har lett till en kritikstorm både i och utanför partiet.

Johan Pehrson säger att det blev ”väldigt fel”.

– Vi gör ingen skillnad på respekt för människor som har olika religioner, säger han i TV4 Nyhetsmorgon.

Oppositionen vill rösta bort Richard Jomshof som ordförande i justitieutskottet efter flera uttalanden om islam och profeten Muhammed.

Under onsdagen meddelade Johan Pehrson att Liberalerna inte kommer att rösta emot SD-toppen.

Riksdagsledamoten Carl B Hamilton förklarade att han står bakom partiets beslut, även om han ansåg att SD-toppens uttalanden om islam är ansvarslösa.

– Jag tror att gränsen går om de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar, och det är inte omöjligt, sa han till TV Nyheterna.

Pehrson: Ska mötas med respekt

Uttalandet väckte ramaskri både inom partiet, från oppositionen och religiösa organisationer och många menade att han gjorde skillnad på religionerna.

”Inga minoriteter/grupper förtjänar att bli illa behandlade och samtliga partier bör stå upp mot kränkningar och diskriminering. Vad hände med allas lika värde?”, skrev Judiska ungdomsförbundet i en tweet på plattformen X, tidigare känd som Twitter.

Nu uttalar sig partiledare Johan Pehrson (L) om Hamiltons kommentar.

– Kritiken är helt berättigad. Han har också bett om ursäkt. Det här blev väldigt fel. Vi gör ingen skillnad på respekt för människor som har olika religioner. Alla människor med en tro ska mötas med respekt, säger han i TV4 Nyhetsmorgon.

Oron: Kan användas som desinformation

Han menar också att det finns en risk för att det här kan bli en del av desinformationskampanjer mot Sverige.

– Sverige befinner sig i ett mycket utsatt och allvarligt säkerhetspolitiskt läge, säger han. Det är bara illvilliga krafter som inte tar till sig att Carl B Hamilton faktiskt har bett om ursäkt för det han sa, säger han.

Hamilton förtydligade senare under onsdagskvällen sitt uttalande i ett sms till TV4 där han skrev att Liberalerna ”inte kan leva med rasistiska uttalanden om bland annat muslimer och judar och alldeles särskilt inte om judar”.

Senare under onsdagskvällen backade han från det han sagt och bad om ursäkt.

– Min avsikt har aldrig varit att rangordna olika religioner. Det här blev knas och fel av mig, skrev han i ett sms till TV4 Nyheterna.