Hundratals valar slaktas på Färöarna med harpuner och knivar

Publicerad 2023-06-18

Havet färgas rött.

Harpuner och knivar viner genom vattnet.

Den årliga valjakten är igång på Färöarna.

Sedan i maj har hundratals grindvalar dödats på Färöarna. Det är den årliga jakten grindadráp där valarna tvingas in till grunt vatten i vikar och strandas. Där tar färöingarna på land vid och har ihjäl dem med hjälp av harpuner och knivar. De senaste åren har evenemanget fått stor uppmärksamhet när bilder av det blodiga vattnet och de döda valarna spridits över världen.

Fem omgångar hittills

De senaste två månaderna har det varit fem omgångar - eller grindar - av jakten.

– Igår var det två grindar, en med 266 fångster och den andra med 180, enligt de första rapporterna, sade en talesman för den färöiska regeringen, till The Guardian.

Det är ingenting mot rekordåret 2021 när 1 428 grindvalar dödades, enligt Ekstra Bladet.

Efter det införde den färöiska regeringen en gräns på 500 valar per år. En gräns som trädde i kraft förra året. Men den har mött stark kritik och djurrättsorganisationer tycker att jakten ska förbjudas helt.

– Det är med stor förvåning som vi återigen bevittnar hur hundratals vilda djur misshandlas och dödas i ännu en brutal grindjakt på Färöarna. Det borde helt enkelt inte vara möjligt att behandla djur på det här sättet. Hela processen med att döda valar skulle inte ens vara tillåten på ett slakteri, säger Gitte Buchhave, direktör i World Animal Protection i ett pressmeddelande.

Starkt stöd på Färöarna

Men jakten har fortfarande starkt stöd på Färöarna. De anser att jakten försörjt befolkningen under århundraden. De säger att media och djurrättsorganisationer inte respekterar den lokala kulturen och färöiska traditioner, skriver The Guardian.

Följ ämnen i artikeln