Reinfeldts attack på Schyman

Publicerad 2014-05-12

MUNKA-LJUNGBY. Feministiskt Initiativ har medvind i opinionen.

Men partiet får nu tung kritik från högsta ort.

– Jag tycker det är mycket märkligt att man helt viftar bort att man inte har någon ekonomisk politik, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Inför valet till EU-parlamentet den 25 maj och riksdagsvalet i höst har Feministiskt Initiativ med talespersonen Gudrun Schyman i spetsen seglat upp som en utmanare till de etablerade partierna.

Men uppstickaren har fått kritik för att vara ett enfrågeparti som saknar en plan för hur reformerna man vill genomföra ska kunna bli verklighet. Nu sällar sig statsminister Fredrik Reinfeldt till kritikerna. Efter ett företagsbesök i skånska Munka-Ljungby skrädde han inte orden när det kom till de ekonomiska brister han ser i Schymans parti.

– Jag tycker att det är viktigt att de, precis som alla andra som gör anspråk på väljarnas röster, ska presentera färdiga förslag. Det är mycket märkligt att man helt viftar bort att man inte har någon ekonomisk politik. Man lovar enorma utgiftsökningar utan någon som helst idé om finansiering, säger han.

"Använder pengarna flera gånger"

Statsministern pekade också ut att FI, precis som de övriga rödgröna partierna, lovar väldigt mycket.

– Jag såg att Gudrun Schyman fick frågan om deras ekonomiska politik i Agenda, då hänvisar hon till samma typ av finansiering som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har. Fast de använder det för helt andra förslag. Jag vet inte hur många gånger man nu har använt finansiering fast för helt olika saker, säger han.

Kritiken från regeringen om bristen på gemensamma besked från den rödgröna oppositionen, där man nu inkluderar FI, är hård.

– Till slut blir det så att en liten finansiering som väljarna ska relatera till ska räcka till fyra gånger mer. Då kommer det bli ett stort missnöje, det här går inte ihop. Den typen av svar kräver vi av oss själva som allians men också av de som gör anspråk på att ersätta oss, säger Reinfeldt.

Rent politiskt menar han att den arbetslinje regeringen drivit i åtta år varit bra för alla, även kvinnor.

– En av de största arbetskraftsreserver som Sverige har är kvinnor som inte jobbar heltid. Många av dem har valt att gå ned på deltid för att klara av ett omsorgstryck och för att inte tycker drivkraften för att jobba har varit tillräckligt bra. Vi har stärkt de drivkrafterna. Det är helt grundläggande för att vi ska få en bättre jämställdhet i samhället.

Schyman slår tillbaka

FI:s Gudrun Schyman delar statministern syn om att hennes parti vill ha en annan ekonomisk politik.

– Vi är inte anhängare av den här stora skattesänkningarna som regeringen har gjort och på flera håll så är ju vår politik när det gäller just skatterna ungefär samma som hos Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Bland annat i synen på vinster i välfärden och att vi vill återställa restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga. De här pengarna behövs på andra ställen. 

Hon menar också att det inte är konstigt att FI, en uppstickare som drivs på volontär basis, inte kunnat presentera ett helt ekonomisktpolitiskt paket ännu.

– Vi har inte haft resurser att göra en skuggbudget. Men det är klart att vi vill ha en annan omfördelning än vad regeringen vill. Man ser att deras ekonomiska politik går på tvärs med de mål om jämställdhet som riksdagen ställt sig bakom.

Hon menar att Alliansens politik gjort det svårt för kvinnor och ökat på de inkomstskillnader som finns mellan könen.

– Sedan har det också blivit försämringar inom de välfärdssektorer kvinnor arbetar i och är beroende av för att sköta våra andra jobb. Verkligheten talar sitt tydliga språk.

Ska presentera ekonomisk plan

FI:s plan är att de snart ska presentera en rapport som sätter in partiets konkreta förslag i ett större ekonomiskt sammanhang. Målet är att detta ska ske under politikerveckan i Almedalen i början av juli eller senare i sommar.

– Så Fredrik Reinfeldt kan vara lugn, han behöver inte oroa sig alls. Det han behöver oroa sig över är alla de kvinnor som tidigare röstat borgerligt som tycker att det nu får vara nog. Alla kvinnor som tycker att de väntat alldeles väldigt tillräckligt och nu inte tänker göra det längre.

Följ ämnen i artikeln