Trump i bråk i Ovala rummet

Ordkrig med ledande demokrater inför öppen ridå

Publicerad 2018-12-12

President Donald Trump träffade i går de ledande demokraterna Nancy Pelosi och Chuck Schumer i Ovala rummet.

Samtalet skulle handla om muren mot Mexiko.

Men trion hamnade i öppet gräl med varandra inför fotografernas kameror.

Chuck Schumer, oppositionsledare i senaten, och Nancy Pelosi, demokraternas ledare i representanthuset, mötte i går president Donald Trump i Ovala rummet.

Vicepresident Mike Pence satt också med på mötet som också var öppet för journalister och fotografer.

Oenighet om murbygge

Mötet handlade om finansieringen av muren mot Mexiko. Trump har hotat med en så kallad ”Government shutdown” (vilket innebär en frysning av den federala statsapparaten) om finansieringen inte beslutas i Kongressen.

– Om vi inte får det vi vill ha på det ena eller andra sättet, genom er, genom militären eller genom andra beslut ni fattar, så kommer det bli en ”government shutdown”, sa Trump.

Bråket började strax därpå när Pelosi, som liksom Schumer uppvisade en tuffare attityd efter Demokraternas framgångar i mellanårsvalet, kallade hotet för en ”Trump-shutdown”.

Hätskt möte

Alla tre pekade finger, höjde rösterna och avbröt varandra. Den enda som varken hördes eller syntes var vicepresidenten som satt tyst och ihopkrupen i en gul fåtölj.

Både Chuck Schumer och Nancy Pelosi gjorde klart för presidenten att de kommer att hålla honom direkt ansvarig för en eventuell ny frysning av den federala statsapparaten i december.

Den deadline som nu är uppsatt för beslutet av finansieringen av muren löper ut den 21 december.

Enligt amerikanska medier finns det i nuläget ingenting som tyder på att de två partierna kommer att kompromissa och mötas på halva vägen rörande murens budget.

Flera miljarder dollar

Trump och republikanerna i kongressen har uppgett att det kommer att kosta fem miljarder dollar.

Senaten har tidigare beslutat om en budget på 1,6 miljarder dollar, vilket är 300 miljoner dollar mer än förslaget från demokraterna på 1,3 miljarder dollar.

– Det här hotet och hans humörsvängningar och raseri, kommer inte bygga någon mur utan kommer i stället att skada en massa människor, sa Chuck Schumer till pressen efter mötet.

Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

En mur eller en hägring?

AP har också faktagranskat president Trumps olika utspel om muren mot Mexiko. Nyhetsbyrån kallar det presidenten hänvisar till som en ”mur” för ”en hägring”.

Presidenten har vid flera tillfällen gjort uttalanden om hur mycket av muren som redan är byggd.

– Omfattande delar av muren har redan byggts, sa Trump under mötet.

Men enligt AP stämmer inte det. Snarare är det tvärtom, alltså att omfattande delar av muren inte har byggts.