Trump litar på att Erdogan tar sig an IS

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Zoe Garbarino/US Army/AP/TT
USA tar hem sina soldater från Syrien. Bild distribuerad av USA:s militär, tagen i Manbij i höstas.

Ordern för tillbakadragandet av USA:s soldater från Syrien har skrivits under, meddelar Pentagon.

President Donald Trump förlitar sig nu på löften från sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan om att Syrien kommer att rensas från IS.

"President Erdogan i Turkiet har väldigt tydligt informerat mig om att han kommer att utrota vad som finns kvar av IS i Syrien", twittrar Trump.

Erdogan är dessutom rätt man för det jobbet, anser den amerikanske presidenten, och tillägger i samma andetag: "Våra soldater kommer hem!"

När Trump meddelade sitt beslut att dra tillbaka USA:s soldater från Syrien motiverade han det med att IS redan var besegrat där. Kort efter beskedet valde försvarsminister Jim Mattis att avgå, med hänvisning till meningsskiljaktigheter med sin chef om Syrien och i flera andra frågor.

Kritik och ryggdunkning

Trumps beslut har även väckt kritik från internationella samarbetspartner.

– En allierad måste gå att lita på, sade Frankrikes president Emmanuel Macron när han beklagade USA:s tillbakadragande i en kommentar på söndagen.

Turkiet hyllar däremot Trumps beslut. Ankara får nu större utrymme att angripa de USA-allierade kurdstyrkor som har spelat en stor roll i kriget mot IS, men som av Turkiet ses som terrorister.

Under helgen anlände ytterligare turkiska militära förstärkningar till norra Syrien.

Lovar samordning

Trumps försäkran att Turkiet kommer att fokusera på att eliminera IS kom sedan han talat i telefon med Erdogan under söndagen. De båda kom överens om nära samarbete "för att undvika ett maktvakuum" efter tillbakadragandet, skriver Turkiets presidentkansli i ett uttalande.

Bara några timmar tidigare twittrade Trump att han och Erdogan diskuterat IS och "långsamt och väl samordnat tillbakadragande av amerikansk trupp från området".

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Turkiet

Syrien