USA åtalar Huawei

Uppdaterad 2019-01-29 | Publicerad 2019-01-28

USA åtalar den kinesiska mobiljätten Huawei.

Huawei anklagas för att ha stulit affärshemligheter från det amerikanska företaget T-Mobile och för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran.

Det amerikanska justitiedepartementet åtalar det kinesiska företaget Huawei, rapporterar CNN.

De kräver också att Huaweis ekonomichef, Meng Wanzhou, ska lämnas ut från Kanada.

Kina motsätter sig USA:s krav

Meng Wanzhou, som också är dotter till Huaweis grundare, greps i Kanada i början av december. Kina har kritiserat gripandet av Meng Wanzhou och motsätter sig USA:s krav att hon ska lämnas ut från Kanada.

– I dag går vi ut med att vi åtalar telekommunikationsjätten Huawei för nära två dussin misstänkta brott. Kina måste ta ansvar för att deras medborgare och de kinesiska företagen följer lagen, säger USA:s tillförordnade justitieminister Matthew Whitaker i ett uttalande, enligt CNN.

”Vägrat respektera den amerikanska lagen”

Huawei anklagas för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran. Det amerikanska justitiedepartementet anklagar också Huawei för att ha stulit affärshemligheter från sin amerikanska konkurrent, T-Mobile. Åtalet om affärshemligheter har sin grund i en stämning som gjordes av T-Mobile 2014, som rörde mobiltestningsroboten ”Tappy”.

Anklagelserna rör händelser för så långt som tio år sedan.

– Huawei och dess företagsledning har gång på gång vägrat att respektera den amerikanska lagen, säger FBI-chefen Christopher Wray under en presskonferens, enligt CNBC.

Följ ämnen i artikeln