Verktygsfynd överraskar arkeologer

TT-AFP

Publicerad 2018-11-30

Arkeologer i Algeriet har hittat stenverktyg och skurna skelettdelar av djur som kan vara upp till 2,4 miljoner år gamla.

Fynden antyder att människors förfäder funnits i regionen 600 000 år längre än forskare tidigare trott.

Verktygen hittades i Sétif, som ligger runt 30 mil från Alger, av internationella forskare som publicerar sin rapport om fyndet i tidskriften Science. Verktygen liknar redskap som kallas oldowan, och som fram till nu huvudsakligen har hittats i östra Afrika.

I närheten har tiotals skelettfossil med skärmärken hittats, vilket kan tyda på att djuren styckats av människor. Benen kommer bland annat från krokodilers, elefanters och flodhästars förfäder.

Östra Afrika brukar ses som platsen där stenverktyg började användas av människoartade apor, så kallade hominider, och där har 2,6 miljoner år gamla fynd gjorts.

En teori är att förfäder till dagens människor burit stenverktyg med sig från östra Afrika och till andra delar av kontinenten. En annan är att hominiderna oberoende av varandra gjort och använt verktyg både i östra och norra Afrika.

Med tanke på de nya fynden ser människors förfäder ut att ha funnits i norra Afrika minst 600 000 år tidigare än vad man tidigare trott.

Inga kvarlevor av människor hittades i utgrävningen, som gjordes av forskare från Spanien, Algeriet, Australien och Frankrike.

Följ ämnen i artikeln