M-förslaget: totalförbjud tiggeri

Publicerad 2015-05-30

Vill också förbjuda gatumusikanter

Moderaterna ska ta ställning till ett nationellt totalförbud mot tiggeri på stämman i höst.

Med stor majoritet bestämde sig förbundsstämman för Moderaterna i Bohuslän att kräva ett förbud.

– Det här är egentligen en ren ordningsfråga, säger förbundsordföranden Henrik Sundström (M).

Moderaterna i Bohuslän röstade igenom kravet på ett tiggeriförbud med 75-80 procents bifall under förbundsstämman på lördagen.

Det innebär att frågan tas upp centralt på Moderaterna partistämma i höst.

– Det finns en ganska stark majoritet bland våra medlemmar och väljare i Bohuslän att driva den här frågan. Det finns en ganska stor problematik i länet. Här finns också E6 som är en huvudled där det passerar en oerhört stor mängd trafik till och från Europa, säger Henrik Sundström.

Vill förbjuda gatumusikanter

Beslutet innebär ett krav på att förbudet mot tiggeri, som togs bort 1981, ska återinföras. Enligt Henrik Sundström skiljer sig reglerna åt mellan olika kommuner runt om i landet i dag - nu måste reglerna samordnas genom ett totalförbud mot tiggeri, anser förbundsstämman.

– Många tror ju att tiggeri inte skulle vara reglerat i dag men det råder egentligen tillståndsplikt för att samla in pengar på offentlig plats. Men den regleringen upprätthålls inte av polisen som menar att rättsläget är oklart i dag.

Henrik Sundström anser att också gatumusikanter ska förbjudas.

– Det skulle leda till att man skulle försöka kringgå förbudet genom att man tar med ett dragspel eller något annat, säger han.

M-ledningen håller inte med

Moderaterna centralt har tidigare föreslagit ett förbud mot organiserat tiggeri men att förbjuda själva tiggeriet, att låta fattiga människor be om hjälp, har partiledningen inte talat om.

Partisekreteraren Tomas Tobé uppger i en kommentar till Aftonbladet att den linjen ligger fast.

– Organiserande av tiggeri bör kriminaliseras och vi behöver agera för att hindra illegala bosättningar att växa fram. Sverige behöver också agera på EU-nivå för att både ställa krav och ge stöd för utsatta människor som nu söker sig till andra länder för att tigga. Att förbjuda den enskilde att be om hjälp är dock inget vi avser föreslå.