Polis körde ihjäl cyklist – straffas inte

Publicerad 2015-11-04

Polismannen som körde ihjäl en 68-årig cyklist i Sandviken i somras kommer inte att åtalas.

– Jag har lagt ner utredningen, säger chefsåklagare Lena Kastlund vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm.

Polispatrullen var på väg att genskjuta tjuvar när de körde på cyklisten i en korsning efter Högbovägen i Sandviken vid midnatt 5 juli.

Den 68-årige mannen skadades svårt och avled senare på sjukhus.

”Tragisk olycka”

I en skriftlig bilaga till beslutet konstaterar åklagaren att Högbovägen som polisbilen färdades på är en huvudled och att korsande trafik har väjningsplikt.

– Någon straffbar oaktsamhet kan inte läggas föraren av polisbilen till last. Det har varit fråga om en tragisk olyckshändelse, skriver Kastlund.

Åklagaren konstaterar att polispatrullen varit ute på en så kallad brådskande tjänsteutövning och haft rätt att bryta mot gällande hastighetsbegränsningar. Dock gäller att fordonet ska föras trafiksäkert.

Enligt utredningen ska inte polisbilen ha hållit högre hastighet än 70 km på sträckan där det är begränsat till 60. Helt klart tycks inte polispatrullen ha upptäckt cyklisten före smällen, trots att korsningen är bra upplyst med fri sikt.

Våldsam smäll

Aftonbladet har tidigare berättat om Jörgen Marken som slog larm om tjuvarna poliserna var på jakt efter. Han talade med en av poliserna i telefon vid olyckstillfället.

– Mitt i samtalet hör jag en jävla smäll, glaskross och hur någon av poliserna i bilen svär, sa Marken när Aftonbladet intervjuade honom efter olyckan.

Smällen blev våldsam och 68-åringen landade 25 meter från platsen efter kollisionen. Han fördes i ambulans till Gävle sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Polisbilen fick bärgas från platsen.

Följ ämnen i artikeln