Amerikansk fånge fri efter fem år hos talibaner

Uppdaterad 2014-06-02 | Publicerad 2014-05-31

Den amerikanska soldaten Bowe Bergdahl, 28, satt fången hos talibanerna i närmare fem år.

Nu har han befriats – i utbyte mot fem talibaner som suttit fängslade på Guantanamo.

Bowe Bergdahl överlämnades till amerikanska specialstyrkor av talibanerna i östra Afghanistan, nära den pakistanska gränsen, på lördagskvällen.

I ett uttalande slog USA:s president Barack Obama fast att frisläppandet är en "påminnelse om USA:s orubbliga förpliktelse att aldrig lämna en man eller kvinna kvar på slagfältet".

AP uppger att Bowe Bergdahl var i gott skick och att han kunde gå själv.

Bröt ihop

Bowe Bergdahl är den enda amerikanen som suttit fången i Afghanistan på senare år.

Frigivningen är enligt AP resultatet av hemliga förhandlingar mellan USA och talibanerna som skötts av gulflandet Qatar. Samtidigt utlämnas fem afghanska män med kopplingar till talibanerna som suttit fångna på den amerikanska militärbasen Guantanamo på Kuba.

När Bowe Bergdahl klev på den bullriga militärhelikoptern ska han ha skrivit bokstäverna "SF" på ett papper - för att fråga om soldaterna ombord tillhörde de amerikanska spcialstyrkorna (Special Operations Forces).

Soldaterna ska då enligt AP ha överröstat rotorbladen och ropat:

– Ja, vi har letat efter dig under lång tid.

Utväxlades mot fem talibaner

Sedan ska Bergdahl ha brutit ihop och börjat gråta.

Bergdahl tros ha hållits fången av Haqqani-nätverket sedan 30 juni 2009. Organisationen opererar i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan och klassades 2012 av USA som en terroristorganisation.

AP uppger att Bergdahl väntas bli förd till den amerikanska basen Bagram i Afghanistan för medicinska undersökningar och sedan vidare till USA.

Det amerikanska specialkommandot ska ha varit på marken en kort tid i samband med operationen innan helikoptern lyfte.

"Vi kan inte bärga oss"

AP uppger att Barack Obama pratade med Bergdahls föräldrar under lördagen kort efter att deras son hade släppts fri. I ett uttalande uppger föräldrarna Bob och Jani Bergdahl att de är glada och lättade.

– Vi kan inte bärga oss inför att få lägga armarna om vår enda son, säger de enligt AP.

USA har försökt få Bergdahl fri under en längre tid men enligt AP har ansträngningarna utökats inför att de amerikanska styrkorna ska lämna Afghanistan under slutet av 2016.

För två veckor sedan intensifierades samtalen mellan talibanerna och USA - genom Qatats försorg - och aktörerna kom fram till lösningen att utväxla Bergdahl mot fem män med kopplingar till talibanerna om suttit fängslade på Guantanamo.

Omständigheterna kring Bergdahls försvinnande är fortfarande oklara. Enligt AP har det funnits spekulationer om att han lämnade sin militära enhet frivilligt vilket rest frågan om han deserterat.