Polisen missade papperskorg - där Palme mördades

Uppdaterad 2015-02-27 | Publicerad 2013-02-19

Lösningen på Palmemordet kan ha funnits i en papperskorg – som polisen glömde bort att titta i.

Det hävdar pensionerade Palmespanaren Ingemar Krusell i en kommande bok.

– Det har begåtts många allvarliga misstag, säger han till Aftonbladet.

Ingemar Krusell var under flera år en av de ledande gestalterna i Palmeutredningen.

Nu arbetar han på en memoarbok där ett helt kapitel tillägnas statsministermordet.

Kapitlet kallas ”Mordhypotesen” och enligt Krusell har delar av materialet aldrig presenterats för allmänheten tidigare.

– Jag är i det läget att jag har tillgång till överskottsmaterialet som man inte kunde använda sig av i rättsprocessen, säger han.

Lämnade Palmegruppen

Christer Pettersson dömdes i Stockholms tingsrätt den 27 juli 1989 för mordet på Olof Palme. Huvudvittne blev Olof Palmes hustru Lisbet Palme som vittnade om att hon sett Christer Pettersson under mordkvällen fredagen den 28 februari 1986.

Men trots det friades Christer Pettersson i hovrätten november samma år. Som motivering anförde rätten brist på motiv och ett mordvapen, samt att Lisbet Palme var det enda vittnet som kunde peka ut Christer Pettersson.

En av de poliser som arbetade med Palmeutredningen var Ingemar Krusell.

Från och med gripandet i december 1988 har han varit säker på sin sak: Christer Pettersson var den skyldige. Och efter hovrättens dom gick han så långt att han lämnade sin post i Palmegruppen.

– Jag kunde inte tänka mig att jobba vidare med något som vi redan hade löst, säger han.

Kasserade vittne

I dag är han kritisk till delar av polisarbetet som utfördes efter mordet.

Enligt honom var några av polisens misstag så ödesdigra att de till slut ledde till den friande domen mot Christer Pettersson.

– Jag tänker speciellt på en sak. Faktum är att det fanns en papperskorg som aldrig blev undersökt, säger Ingemar Krusell.

Han berättar att ett vittne sett Christer Pettersson luta sig mot ett skyltfönster till inredningsaffären Dekorima på Sveavägen kort före mordet.

Men vittnesuppgiften kasserades av förundersökningsledaren eftersom det inte gick att bevisa att vittnet verkligen varit på platsen.

Knöt vittnet till platsen

I papperskorgen fanns enligt Krusell det som utredarna behövde: ett dokument som vittnet kastat ifrån sig. Och som var underskrivet av honom själv.

Men när Krusell ville ha tag i handlingen blev det stopp.

– När vi i utredningen begärde att få titta på innehållet visade det sig att det inte fanns någon uppgift om det. Det var en miss som teknikerna gjorde.

Enligt Krusell kan missen ha haft stor betydelse.

– Det hade styrkt att Christer Pettersson verkligen hade varit på platsen.

Men misstagen stannade inte där.

Enligt Krusell missade polisen också att leta efter fingeravtryck på Dekorimas skyltfönster – som mördaren enligt samma vittne ska ha lutat sig emot.

Tvivlar på uppgifterna

– Gärningsmannen stod mer eller mindre lutad mot glasrutan och hade inga handskar på händerna. Det är klart att det skulle ha kunnat finnas fingeravtryck där, säger Ingemar Krusell.

Författaren och journalisten Gunnar Wall har skrivit flera böcker om Palmemordet. Han är tveksam till vittnesuppgifterna från mannen som ska ha sett Christer Pettersson och slängt något i papperskorgen vid Dekorima.

I sin senaste bok intervjuade Gunnar Wall Krusell, bland annat om papperslappen – en check – som ska ha slängts i papperskorgen på Sveavägen.

Enligt honom ska vittnet enligt utredarna ha sett Christer Pettersson vid skyltfönstret tre minuter innan makarna Palme kom till platsen.

– Åklagarna byggde åtalet på att Pettersson stått och väntat utanför Grand. Att han skulle ha gått om dem och hunnit med att ställa sig i gathörnet i förväg menar jag att är svårt att hinna med över huvud taget. Hela historien andas önsketänkande, säger Gunnar Wall.