FBI ville utreda Clintons stiftelse

Uppdaterad 2016-11-01 | Publicerad 2016-10-31

Ny undersökning: Demokraten är mer impopulär än någonsin

NEW YORK. FBI-agenter samlade in uppgifter om Clinton-familjens stiftelse – och ville inleda en utredning.

Men justitiedepartementet sa nej.

– Det var ett av de konstigaste mötena som jag har varit på, säger en källa till Wall Street Journal.

Samtidigt visar en ny opinionsundersökning att Hillary Clintons ledning i racet mot Vita huset är nästan helt utraderad.

Stiftelsen The Clinton Foundation, grundad av Bill Clinton 1997, har varit en central del i Wikileaks-läckorna som förföljt Hillary Clintons presidentkampanj.

Clintons har kritiserats för att ha tagit emot stora donationer från länder som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Bidragsgivare ska också ha fått företräde till möten med Hillary Clinton under hennes tid som utrikesminister. Den demokratiska presidentkandidaten har även anklagats för att ha fört fram ett budskap vid föreläsningar för Wall Streets finanselit, och ett helt annat när hon pratat med väljare.

Misstänker korruption

Wall Street Journal och Washington Post rapporterar att FBI ville utreda Clinton-stiftelsen. Orsaken var bland annat medieuppgifter om misstänkt korruption och potentiella intressekonflikter.

Agenter på flera FBI-kontor inledde en granskning av stiftelsen. Men när de ville få justitiedepartementets tillåtelse att vidta mer omfattande åtgärder blev det stopp.

Under ett möte i februari sa åklagare vid departementet nej till en fördjupad utredning.

– Det var ett av de konstigaste mötena som jag någonsin varit på, sa en av deltagarna efteråt, enligt en källa till Wall Street Journal.

Orsaken till åklagarnas inställning är okänd. Enligt vissa uppgiftslämnare ansåg de inte att misstankarna mot stiftelsen var tillräckligt starka. Andra hävdar att de varit kallsinniga till granskningen från början.

Får kritik

Trots justitedepartementets beslut har FBI fortsatt med kartläggningen av stiftelsen. Byrån kan dock inte använda sig av tvingande vittnesförhör eller andra metoder som kräver departementets godkännande.

Enligt Wall Street Journal har utredningen blivit en rejäl huvudvärk för FBI-chefen James Comey. Han har fått intern kritik för hur ärendet har hanterats. Samtidigt ska regeringstjänstemän ha ifrågasatt varför granskningen inte avslutats.

Hillary Clintons stab säger sig inte ha blivit kontaktade av FBI med anledning av utredningen, enligt Washington Post.

Kan vara lagbrott

Under helgen har en ny kritikstorm riktats mot den pressade FBI-chefen. Den kom efter att han i fredags informerade kongressen om nya mejl som kan vara kopplade till den långdragna utredningen av Hillary Clintons privata mejlserver.

Höga demokrater har angripit Comey för att han gått ut med politiskt känslig information så nära inpå ett val. Det går emot FBI:s rutiner. Vissa menar till och med att det kan utgöra ett lagbrott.

Populariteten på botten

Mejlnyheten innebär ett lyft för Donald Trump – och stora problem för Hillary Clinton. Nya siffror från Washington Post och ABC News visar att andelen väljare som tycker illa om demokraten har nått en ny toppnivå.

I undersökningen svarar 59 procent av de tillfrågade att de har en negativ inställning till Hillary Clinton. Det är exakt lika stor andel som är kritiska mot Trump.

Popularitetssiffrorna för båda kandidaterna har varit historiskt låga under hela valkampanjen. Men detta är första gången som rivalerna är lika illa omtyckta.

Mätningen visar också att den ledning som Hillary Clinton haft i opinionen är så gott som helt borta. Clinton får stöd av 46 procent av väljarna, jämfört med 45 procent för Trump. I den senaste undersökningen, som gjordes före mejlnyheten, var skillnaden mellan rivalerna två procentenheter.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö