Ingen tror på Saudiarabiens bortförklaringar

Ingen tror på Saudiarabiens lögner och bortförklaringar.

Men Donald Trump och många med honom är beredda att svälja dem av ekonomiska och politiska skäl.

Allt medan skurkstatsmentaliteten sprider sig i en Trumpifierad värld.

När Saudiarabien tar två veckor på sig för att presentera sin version av vad som hände journalisten Jamal Khashoggi efter att han klivit in på det saudiska konsulatet i Istanbul så är trovärdigheten extremt låg redan från början.

Säkert kan det vara så att mordet (om Khashoggi nu blivit mördad vilket vi inte vet ännu) var resultatet av ett förhör som spårade ur. Men vem annars än regimen hade kunnat förbereda och genomföra en plan som gick ut på att Khashoggi skulle kidnappas och föras tillbaka till Saudiarabien?

Nu försöker regimen genom att läcka ut en försöksballong skylla ifrån sig på den som genomförde mordet.

De kriminella element som den saudiske kungen Salman försökte intala Trump låg bakom mordet kan inte vara någon annan än hans egen regim.

Eller kan vem som helst ta sig in på saudiska konsulat och mörda regimkritiker?

Beredda att se mellan fingrarna

Även om själva mordet skulle vara ett misstag är en regimstödd plan att kidnappa och med tvång återföra en kritisk reporter till hemlandet lika häpnadsväckande som upprörande.

Men så länge det inte finns ovedersägliga bevis för att kronprins Muhammed bin Salman, som i praktiken styr landet, personligen beordrat operationen så är Donald Trump och många med honom runtom i världen beredda att se mellan fingrarna.

Den amerikanske presidenten visar samma flathet nu som när han hävdade att Ryssland inte kan ha blandat sig i det amerikanska presidentvalet eftersom president Putin på en direkt fråga från Trump förnekade det.

Redan innan den senaste saudiska förklaringen kom, som fortfarande är en inofficiell version, gjorde Trump klart att han inte tänkte frysa en stor vapenaffär med Saudiarabien. Han var åtminstone ärlig och erkände att det handlade om alldeles för mycket pengar och jobb i USA.

Priset för att på allvar protestera är helt enkelt för högt.

Världens största oljeexportör

Visserligen är världen, framförallt USA, inte längre lika ensidigt beroende av saudisk olja men kungadömet är fortfarande världens största oljeexportör. Ingen vill stöta sig alltför mycket med oljeshejkerna och riskera att få se oljepriset skjuta i höjden.

Minnet av oljekrisen 1973 är fortfarande alltför färskt i minnet.

När Trump häromdagen hotade med att vidta ”allvarliga straffåtgärder” om det visade sig att den saudiska regimen låg bakom ett eventuellt mord på Khashoggi var regimen snabb med att replikera att man i så fall skulle slå tillbaka ännu hårdare.

En illa dold varning om att regimen är beredd att använda oljan som vapen. Ett hot som tidigare saudiska ledare aktat sig för att framföra. De var måna om att skapa bilden av ett stabilt Saudiarabien som världen kunde lita på för sin oljeförsörjning.

Spelar i en helt annat liga

Men den nye kronprinsen spelar i en helt annan liga än sina företrädare. Han är vårdslös på ett sätt som för tankarna till stenrika, bortskämda och privilegierade ynglingar.

Bin Salman startar krig i Jemen. Han håller Libanons ledare som fånge i en vecka. Han försöker frysa ut Qatar ur den arabiska gemenskapen.

Att kidnappa meningsmotståndare utomlands är han inte ensam om. Kina förde den svenskkinesiske bokförläggaren Gui Minhai från Thailand till Kina där han fortfarande hålls fången. Israel kidnappade för många år sedan kärnvapenexperten Mordechai Vanunu för att han lämnat ut hemligheter om Israels kärnvapenprogram. USA ägnade sig under de första åren av kriget mot terrorismen åt att gripa folk var som helst och föra dem till hemliga CIA-fängelser runtom i världen där en del av dem torterades.

Men att det förekommer och förekommit gör det inte mindre upprörande.

Trump har sänkt ribban

Mitt intryck är att det faktum att USA numera har en president som verkar komma bättre överens med auktoritära ledare än med sina demokratiska allierade bidragit till att sänka ribban för vad som är internationellt acceptabelt.

Trump pekar själv ständigt ut journalister som samhällets fiender. Signalerna han skickar ut, även om han i fallet Khashoggi till slut samlat sig till någon form av milt fördömande, är att den här typen av beteende är okej så länge man inte blir avslöjad.

Åtminstone verkar det vara den slutsats som vissa av världens auktoritära ledare dragit.

ANNONS