Somalia vädjar om hjälp efter blodigt bombdåd

Anna Hansson/TT

Fanny Hedenmo/TT

Publicerad 2019-12-28

Somalias huvudstad Mogadishu har skakats av det värsta terrordådet på två år. Det finns obekräftade uppgifter om över 90 döda.

Landets premiärminister ber om medicinsk hjälp från omvärlden.

Den kraftiga bilbomben detonerade vid en trafikerad gatukorsning i sydvästra Mogadishu på lördagsmorgonen och orsakade stor förödelse.

Minst 90 personer dödades i bombdådet, rapporterar Reuters med hänvisning till en icke namngiven internationell organisation som arbetar i Somalia. En somalisk parlamentsledamot har också twittrat att 90 personer dödades, enligt information han fått.

Men uppgifterna om antalet offer går isär och myndigheterna har ännu inte angett något officiell siffra.

– Vi kommer att bekräfta det exakta dödstalet senare, men det kommer inte att vara lågt. De flesta av de dödade var oskyldiga studenter och andra civila, säger Omar Muhamoud, borgmästare i Mogadishu, rapporterar AFP.

Ber om hjälp

Abdikadir Abdirahman Haji Aden, grundare av ambulansverksamheten Aamin, säger till AFP att 78 personer bekräftats döda och 125 personer är skadade.

Två av de döda ska vara turkiska medborgare, enligt polisen.

Premiärminister Hassan Ali Khaire har tillsatt en kriskommitté som ska organisera hjälpen.

– Vi kommer att söka medicinsk hjälp utomlands för dem som inte kan få behandling i landet. Vi vädjar till somalier både här och utomlands att delta i att hjälpa offren och stå enade i kampen mot al-Shabaab, säger han till Radio Mogadishu, enligt AFP.

Ingen har tagit på sig dådet men premiärministern liksom flera andra företrädare för myndigheterna pekar ut terrorstämplade gruppen al-Shabaab.

Barn bland offren

Bomben detonerade intill ett skattekontor och en av polisen upprättad vägspärr, och trafiken var därför tät. En stor rökpelare steg över staden efter explosionen.

På bilder från platsen syns svårt skadade vuxna och barn som får vård eller bärs bort på bårar. De flesta förs till Medinasjukhuset, där en utsänd av Reuters bevittnade hur gråtande anhöriga samlats utanför entrén.

– Det var en lastbilsbomb och vi tror att en självmordsbombare körde (den) för att skada den civila befolkningen, säger säkerhetstjänstemannen Abdulahi Adan.

Sakariye Abdukadir blev vittne till explosionen, som sprängde bort flera av hans bilrutor.

– Det enda jag kunde se var kroppar som låg överallt – flera av dem så brända att deras identitet inte gick att urskilja, säger han till AFP.

– Det här var en förödande händelse eftersom det var så många människor, inklusive studenter i bussar, som passerade området när explosionen inträffade, säger Muhibo Ahmed, ett annat vittne.

al-Shabaab aktivt

Jihadistiska gruppen al-Shabaab, som drevs ut ur Mogadishu av regeringsstyrkor understödda av fredsbevarande styrkor 2011, genomför regelbundet dödliga terrordåd i det svårt krigshärjade Somalia.

Den 11 december dödades tre civila och två från Somalias säkerhetsstyrka när al-Shabaab gick till attack mot ett hotell i Mogadishu. Fem medlemmar ur jihadistgruppen dog också under anfallet.

I somras avled Mogadishus tidigare borgmästare Omar Osman efter skador han fått från en bombattack mot hans kontor. al-Shabaab tog på sig självmordsdådet där sex andra personer också miste livet.

Lördagens dåd är det värsta i Somalia sedan 2017 då 280 människor miste livet när en lastbil med sprängmedel exploderade i centrala Mogadishu. al-Shabaab har pekats ut för att ligga bakom även den attacken.