27-åring yngsta som intensivvårdats för corona

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-03-19

Hittills har totalt 35 patienter vårdats på intensivvårdsavdelning efter att ha smittats med det nya coronaviruset i Sverige uppger Folkhälsomyndigheten.

Den yngsta är 27 år och den äldsta 84 år.

– Vi har den här typen av udda fall även vid vanlig influensa, där även friska individer råkar illa ut, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att totalt  1 423 personer hitintills har rapporterats smittade med covid-19 i Sverige.

Av dessa har 35 patienter vårdats på intensivvårdsavdelning.

Den yngsta är 27 år och den äldsta 84 år. Medelåldern ligger på 66 år och majoriteten av de drabbade är män. Medelåldern påverkas i nuläget mycket av fallet med den hittills yngsta personen.

Intensivvårdsakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna. Det är oklart var i landet 27-åringen vårdas.

På frågan om den yngsta personen fortfarande vårdas eller likt merparten av de övriga fallen hade underliggande sjukdomar svarar statsepidemiolog Anders Tegnell att de aldrig ut information om individer då de lätt kan identifieras

– Men den kommentaren jag kan ge är att även om de flesta som dör eller intensivvårdas är över 80-90 år så betyder det inte att det inte finns fall som är yngre. De är väldigt få, men de finns, och har man då en sjukdom som är väldigt vanlig och många insjuknar på samma gång så dyker de här udda fallen upp.

Tegnell: Ren tillfällighet

Att Sverige, som inte haft några stora grupper svårt sjuka ännu, redan har ett fall bland yngre bedömer Tegnell därför som en ren tillfällighet.

– Vi har den här typen av udda fall även vid vanlig influensa, alla sjukdomar har det, där även unga och friska individer råkar illa ut.

Exakta siffror i världen över hur många under 70 år som behövt intensivvård är enligt Tegnell svåra att tala om, eftersom det är så otroligt få det handlar om.

– Jag har sett statistik från Frankrike där man bara hittade något enstaka fall som intensivvårdats i åldrarna under 70 år. Men det är så att när stora grupper blir sjuka samtidigt dyker även de här ovanliga fallen upp, säger han.

”Väldigt osäker”

Data från det hittills värst drabbade landet, Kina, saknas eftersom man där inte pratar om respiratorvårdade utan "allvarligt sjuka".

Statsepidemiologen betonar att statistiken generellt är väldigt osäker. Inte minst eftersom ingen vet hur stort mörkertalet är, det vill säga hur många som smittats utan att bli särskilt sjuka eller söka vård.

– Egentligen ska man inte ge sig in i någon jättestor sifferexercis i den här typen av frågor förrän man kunnat gå ut och kolla hur många av de mellan 20 och 70 år som faktiskt blev sjuka. Då är jag övertygad om att vi kommer att prata om promilleandelar av de yngre som behövt ligga i respirator, säger Anders Tegnell.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS