Zlatans stulna näsa påstods vara hittad – var från 1600-talet

Publicerad 2020-03-13

I inslaget visar Janne Josefsson upp en näsa som de misstänker kan vara Zlatans.

Den avsågade näsan från Zlatan-statyn misstänktes ha hittats på nätet.

Det rörde sig istället bara om en gratisbild på en näsprotes från 1600–1700-talet.

– Det gör mig lite skrämd, säger satirikern Anders Hallberg som publicerade bilden.

– Vi har aldrig påstått att vi hittat näsan, säger Janne Josefsson.

I programmet ”Vi som älskade Zlatan” på SVT hittade Janne Josefsson en bild på nätet, vilken misstänktes kunna vara den avhuggna näsan från statyn av Zlatan Ibrahimovic.

Peter Linde, konstnären bakom statyn, sa också att det mycket väl kunde vara näsan.

Så visade sig dock inte vara fallet.

Bilden på näsan ligger ute på bildbanken Wikimedia Commons och är hemmahörande på ett brittiskt museum. Näsan är i själva verket en protes från 1600–1700-talet.

– Någon har lagt ut en bild och påstår att det är Zlatans näsa. Då säger vi att någon påstår att det här är Zlatans näsa. Det är sant för att det låg ute. Sen säger inte vi på något sett att vi hittat rätt näsa. Konstnären säger att det kanske är det och vi säger att det här förblir en gåta, säger Janne Josefsson.

Publicerade skämtinlägg

Artikeln rubricerades dock med att Zlatans näsa ligger ute på nätet.

– Det finns ingenting i det vi säger där vi påstår det, utan det är kulturredaktionen som i så fall kör med fake news. Vi gör inte det, säger Josefsson.

En som sannolikt har ett finger med i spelet är Anders Hallberg, social media storyteller och satiriker från Malmö. På julafton la han ut ett skämtsamt inlägg om att han fått ett paket levererat med Zlatans näsa. Till inlägget fanns en bild med just den näsa som Janne Josefsson visar upp i programmet.

– Jag är väl i grund och botten en sorts sociala medier-provokatör som tycker det är ganska roligt att skoja i olika sammanhang i sociala meder, säger Anders Hallberg.

Anders Hallberg är övertygad om att hans skämtsamma publicering ledde fram till den falska nyheten.

Är kritisk

Inlägget var bara menat som ett skämt, vilket hans följare också förstod. Därför kom det som en chock när samma bild sedan dök upp i ett SVT-inslag några månader senare.

– Jag såg direkt att det var den. Det var inget snack om saken. Jag ägnade ändå en del tid åt att hitta en näsa och att det skulle synas att den var i brons, säger Anders Hallberg.

Han tror själv att det är någon som sett hans inlägg, tagit samma bild, därefter publicerat den på Instagram och förklarat att det faktiskt är Zlatans näsa.

– Det som jag gjorde som ett internt, ganska roligt, skämt för mina följare och vänner slutar med att Janne Josefsson använder som bevismaterial i sitt program, konstaterar han.

Att han sannolikt bidragit till att sprida fake news fick honom att kontakta SVT och Aftonbladet, som rapporterade om nyheten, för att ställa saker och ting till rätta.

Inslaget ändras inte

Han har förståelse för att det uppenbara skämtet kan uppfattas annorlunda när bilden används i ett annat sammanhang men är ändå kritisk.

– Det gör mig lite skrämd. På den när nivån måste man fan ha bättre källkritik. Man måste fan kolla upp sånt där bättre, kan jag tycka.

Även om gratisbilden finns med i inslaget är Janne Josefsson noga med att poängtera att de hade kollat upp bildbakgrunden mer noggrant om de själva hade påstått att det var rätt näsa.

– Hade vi påstått och dokumenterat att det är den avhuggna nästan från statyn då skulle vi varit säkra, men eftersom att vi inte är säkra påstår vi inte det.

Janne Josefsson meddelar att man inte kommer göra några ändringar av programmet med anledning av näsans ursprung.

Inlägget som publiceras på julafton.