Andra svenska dödsfallet av coronavirus

TT

Publicerad 2020-03-14

Provtagningstält utanför Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.

Sverige har fått sitt andra dödsfall till följd av coronaviruset. Båda dödsfallen hittills har handlat om äldre personer med underliggande sjukdomar.

En äldre kvinna i Västra Götaland har avlidit efter att ha blivit smittat av coronaviruset och insjuknat. Hon är den andra personen i landet som avlider efter att ha smittats av det nya viruset.

– Det är en kvinna i 85-årsåldern som har avlidit på Sahlgrenska till följd av corona, säger Karin Markhede, kommunikatör på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, till TT

Kvinnan hade vårdats inom intensivvården under en tid och hade också hade andra komplicerande sjukdomar. Markhede kan inte säga hur kvinnan smittats av viruset utan hänvisar frågan till smittskyddet i regionen.

Inte oväntat

"Det var tyvärr inte helt oväntat att vi förr eller senare skulle få ett dödsfall, men det är givetvis oerhört ledsamt. Nu går våra tankar till den avlidnes vänner och familj", säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Av hänsyn till närstående kommer Region Västra Götaland inte lämna ut några personliga uppgifter om den avlidna personen.

– Kvinnan avled till följd av luftvägsinfektion som orsakats av covid-19 och hon hade flera andra sjukdomar. Men vi går inte in på detaljer om enskilda patienter och av hänsyn till anhöriga vill jag inte gå in närmare på det dödsfallet, säger Per-Olof Hansson, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I onsdags avled en person på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge till följd av viruset. Patienten var äldre än 70 år och hade covid-19, den sjukdom som viruset orsakar, samt underliggande sjukdom.

Nya provrutiner

Det har bekräftats upp emot cirka 800 fall av coronavirus i Sverige. Men orsaken till provtagning kan variera, vilket gör att jämförelsen med olika länder och regioner kan svikta.

– I övrigt friska personer som får luftvägsbesvär behöver inte längre komma in för provtagning. Nu är det prioriterat att skydda riskgrupper som äldre och personer med kroniska sjukdomar från att smittas. Då är det viktigt att de som är smittade håller sig hemma och att man inte besöker folk på sjukhusen om man känner sig det minsta sjuk, säger Per-Olof Hansson.

Han säger att Sahlgrenska sjukhuset också planerar att dra ner på den planerade vården.

– All vård som inte måste göras nu kommer vi att skjuta på för att mobilisera all vår kraft mot coronaviruset, säger Per-Olof Hansson.

Coronaviruset fortsätter också att sprida sig över världen.

– Inte minst i Europa där vi har flera länder där smittan skjuter i höjden och fortsätter att öka. Vi har Schweiz som kommit i gång och rapporterat många fall, men man ska komma ihåg att det är diagnosticerade fall och inte behöver vara hela bilden av antal smittade, sade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på en pressträff under fredagen.

– Man ska ha det i åtanke när man ser rapporteringen från olika länder. Det är ibland som att jämföra äpplen och päron.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln