Klimatet huvudfråga i tyska EU-valet

Greta Thunberg blev huvudpersonen

Uppdaterad 2019-05-27 | Publicerad 2019-05-26

BERLIN.

Succé för de gröna, uselt för Angela Merkel och katastrof för socialdemokraterna.

I tyska EU-valet blev klimatet huvudfråga och Greta Thunberg huvudperson.

– Vi är så glada att vi lyckats göra en "Sunday for future", sa de grönas kampanjledare Michael Kellner till ZDF om söndagens resultat med en tydlig blinkning åt Greta Thunbergs skolstrejk.

Hur tyskarna nu röstat i EU-valet visar i hög grad det politiska läget i landet. De klassiska folkpartierna, Angela Merkels CDU och socialdemokratiska SPD, som sitter i regeringskoalition gör ett historiskt dåligt val. För SPD kallas det ett regelrätt fiasko. 

Partierna har rasat sedan förbundsdagsvalet 2015 – på riksnivå, delstatsnivå och nu även på EU-nivå. SPD backar tvåsiffrigt, från 27,3 procent år 2014 till 15,5 nu. CDU/CSU, som dock förblir störst, backar med över sju procent till 28,2. Miljöpartiet Die Grüne, de senaste årens stora vinnare, skördar nu sin största framgång hittills. Med 20,8 procent fördubblar de antalet röster. 

Resultatet är en kraftfull misstroendeförklaring mot Merkels regering som inte lyckats ta initiativet på senare år. Samtidigt har klimatfrågan vuxit enormt, inte minst tack vare svenska skolflickan Greta Thunberg. 

Tidningen FAZ menar att de gröna gjort allt rätt och tagit emot de skolstrejkande ungdomarna med öppna armar. I fredags hakade paritet snabbt på de stora "Fridays for Future"-demonstrationerna där hundratusentals tyskar deltog.

Tysklands EU-kommissionär Günther Oettinger (CDU) är besviken och menar att resultatet försvagar Tyskland i EU:

– Resultatet är svagt för CDU och för SPD är det ett katastrofval. Det betyder att det tyska inflytandet minskar, säger han till ARD.

Högerpopulistiska AfD går också framåt, från 7,1 procent till 10,9.

I Europaparlamentet är Tyskland störst med 96 ledamöter. Trots det har tyskarnas valdeltagande svajat i flera år. 

Men i år har över 60 procent röstat – det högsta deltagandet i ett tyskt EU-val sedan 1994.

Mandatfördelning EU-parlamentet