Hundratals firade ful frisyr

Boel Holm/TT

Publicerad 2019-05-19

Glada festivalbesökare med imponerande hockeyfrillor.

I helgen samlades hundratals välfriserade personer i belgiska Boussu för en festival tillägnad den estetiskt överlägsna frisyren hockeyfrillan.

– Den här frisyren är ett sinnestillstånd, en självständighetsförklaring, säger arrangören Damien Hubert till The Guardian.

– I ärlighetens namn vet jag inte om folk någonsin tyckte att det var speciellt snyggt. Vi inbillar oss inget, tillägger han.

Likande festivaler har hållits i Australien men arrangörerna tror att den belgiska festivalen är den första i Europa. De som inte hade en hockeyfrilla innan de gick hemifrån kunde få en på plats. Många av deltagarna var i 30- och 40-årsåldern med nostalgiska minnen av hockeyfrillans storhetstid på 1980-talet.

Från romarriket

Den första dokumenterade förekomsten av hockeyfrilla dateras till 500-talet då den östromerske historieskrivaren Prokopius skrev om unga män med kort lugg och långt hår i nacken. I romarriket kallades frisyren "hunnerstil".

Redan på 1970-talet uppvisade rockstjärnor som låg modemässigt i framkant, till exempel Rod Stewart och David Bowie, hockeyfrilla. Den populariserades dock inte förrän under 1980-talet.

Det svenska namnet har frisyren efter sin popularitet bland ishockeyspelare. Det engelska namnet "mullet" sägs ha myntats av rapgruppen Beastie Boys. I Danmark kallas frisyren svenskerhår eftersom den förknippas med svenskar. I Tyskland kallas den vokuhila, en förkortning av "vorne kurz hinten lang" – kort fram och långt bak.

Förlorade status

På 1990-talet förlorade hockeyfrillan sin status och kom att bli förknippad med löjliga personer utan koll på mode. Punkgruppen De lyckliga kompisarna släppte låten "Ishockeyfrisyr" 1993 och i komedin "Waynes world" från 1992 bär de fåniga huvudpersonerna hockeyfrilla.

2000-talet innebar en comeback för hockeyfrillan, först ironiskt, sedan som en tämligen socialt accepterad frisyr.

2010 förbjöds hockeyfrillan i Iran, som en dekadent frisyr från västvärlden.