Så kan du hejda corona – och avlasta vården

Detta kan du kan göra själv för att hejda symtomen

Publicerad 2020-04-08

De flesta coronapatienter som kommer till intensivvården har dubbelsidig lunginflammation, är svårt uttorkade och har haft hög feber och diarréer i en vecka.

Läkare och sjuksköterskor uppmanar nu de som smittats att ta bättre hand om sig i ett tidigt skede – för att avlasta vården.

– Du ska dricka mycket och träna lungorna, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus.

Coronapandemin har skapat ett krigsliknande tillstånd inom sjukvården. 

Personal på intensivvården beskriver situationen som extrem.

– Det är ett mycket ansträngt läge just nu och stor brist på personal. De som jobbar har intensiva pass med svårt sjuka patienter, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

Men läkare och sjuksköterskor ser att hälsoläget kan förbättras betydligt om personer som smittats av corona dricker mycket och ofta så fort de börjar få feber och gör andningsövningar hemma för att förbättra lungkapaciteten.

Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

Covid-19 orsakar i de allvarligaste fallen en dubbelsidig lunginflammation som är svår att hejda. På dessa patienter har en del av lungblåsorna “klibbat ihop”. Dessa lungblåsor kan inte längre jobba och syrebrist uppstår.

– När de kommer till oss på sjukhuset ligger de några liter back i vätskeintag. Det är i princip en omöjlighet att försöka ’dricka ifatt’, eftersom allmäntillståndet är så dåligt, säger Marie Sundberg Svensson, Iva-sjuksköterska på Danderyds sjukhus.

– Anhöriga, vänner och grannar behöver verktyg som kan användas i ett tidigt skede i sjukdomsförloppet. Ha koll på att den som är sjuk börjar dricka ordentligt från början. Man behöver röra på sig ibland och göra djupandningsövningar några gånger i timmen. Att ligga stilla mycket på rygg är inte bra.

I vanliga fall ansvarar en sjuksköterska för en svårt sjuk patient. Nu är det fyra-fem. Många i personalen har själva blivit sjuka.

– Jag lider med anhöriga som inte får vara med sina nära och kära i och med besöksförbudet. Vi har alldeles för lite tid för att kunna stötta anhöriga tillräckligt via telefon.

Detta kan du göra själv:

1. Drick!

  • Många coronapatienter får hög feber och diarré. Då gäller det att dricka mycket och ofta. Om den sjuka är för svag kan du som anhörig hjälpa till att upprätthålla vätskenivåerna. Mata med till exempel näringsdrycker, soppor, vatten och vätskeersättning.
  • Diarré gör att du snabbt blir uttorkad, och hindrar tyvärr även kroppen från att ta upp febernedsättande medicin, som Alvedon.

2. Andas!

  • Ta ett djupt andetag genom näsan. Håll andan i sju sekunder och släpp sedan ut luften genom nästan stängda läppar. Motståndet tvingar lungblåsorna att öppna sig. Upprepa. Gör övningen flera gånger i timmen.

Källa: Johan Styrud, överläkare och Vårdguiden 1177

Då bör du söka hjälp:

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Du blir plötsligt mycket sämre.
  • Du får andningsbesvär även när du vilar.

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Om du behöver söka vård, är det viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning. Det är för att undvika att smitta andra om du har covid-19. Det finns särskilda rutiner för hur du i så fall tas om hand.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Källa: Vårdguiden 1177

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Läs mer om coronapandemin