Epidemiolog: "Ny sarsepidemi osannolik"

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2020-01-16

Resenärer på Narita-flygplatsen utanför Tokyo varnas för smittan i Wuhan, Kina. I dagsläget finns inget som tyder på att det sarsliknande viruset kommer att sprida sig till Sverige.

Det sars-liknande virus som sprider sig i Asien bör inte oroa svenskar.

– Nej, men människor reser ju i världen. Helt otänkbart att det dyker upp någon resenär är det ju inte, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

De senaste veckorna har ett lungvirus spridit sig från Kina till Thailand och Japan och minst en person har avlidit till följd av smittan.

Viruset beskrivs som en ny typ av coronavirus, en "virusfamilj" som i vanliga fall inte är särskilt allvarlig.

– Några ger vanliga förkylningar, någon enstaka gång avlider väldigt svaga patienter, säger Anders Tegnell.

Sars och mers

Enligt Tegnell har det under de senaste decennierna hänt två gånger att en typ av coronavirus spritt sig från djur till människor.

– Det ena utvecklades till sars i början av 2000-talet, som spred sig i Kina och det fanns fall lite varstans i världen. Det andra tillfället är mers, det finns i Mellanöstern hela tiden kan man säga. Efter kamelkontakt får man ibland spridning i sjukvården.

Tegnell säger att efter sars och mers har smittskyddsinstanser världen över lärt sig att bättre hålla koll på när en typ av coronavirus sprider sig från djur till människor.

– Det är fullt möjligt att bryta spridningen, bara man håller koll på patienterna när de kommer in och håller dem isolerade och sköter dem enligt bra rutiner, säger han.

Bättre kunskap

Den nu upptäckta varianten av viruset har enligt Tegnell hittills inte alls uppvisat samma kapacitet till spridning som sars och mers haft. Lärdomarna efter sarsepidemin, som krävde 750 människors liv världen över, har även gjort att regelverket internationellt uppdaterats och förbättrats, enligt Tegnell.

– Sars var startskottet kan man säga, då gick det här nätverket igång på allvar. Efter det har det fungerat allt bättre.

Några specifika råd till svenskar som befinner sig i eller är på väg till området finns i nuläget inte.

– Den rekommendationen som finns, från oss och WHO och alla, är ju att om man vistats i de här områdena och kommer hem och blir sjuk är det viktigt att tala om för sjukvården vart man har varit någonstans, säger Anders Tegnell.