Zhao Ziyang begravd – 15 år efter sin död

TT-AFP

Publicerad 2019-10-19

Kinas dåvarande premiärminister Zhao Ziyang under ett besök hos USA:s president Ronald Reagan i januari 1984.

Det kinesiska kommunistpartiet glömmer inte så lätt det som brännmärkts som en oförrätt.

Nu har familjen fått begrava askan efter den avsatte reformvänlige tidigare kommunistledaren Zhao Ziyang – nästan 15 år efter att han dog.

– Efter så många år av uthållighet har vi verkligen funnit tröst, säger Wang Zhihua, svärson till Zhao Ziyang.

Zhao var 85 år när han dog på ett sjukhus i Peking i januari 2005. Då hade han suttit 15 år i husarrest för att ha motsatt sig militäroperationen mot studenternas demokratidemonstrationer på och kring Himmelska fridens torg i huvudstadens centrum i juni 1989. Hundratals människor, många av dem obeväpnade studenter, dödades vid angreppet.

Avsattes snabbt

Han hade som premiärminister stort inflytande över de politiska och ekonomiska förändringarna i Kina under 1980-talet. När demokratirörelsen startade på allvar var han kommunistpartiets generalsekreterare och sågs av studenterna som det stora hoppet för förändring inom statsapparaten eftersom han var uttalad reformvän – men i samband med demonstrationerna avsattes han snabbt från alla sina poster.

När han dog arrangerade Kinas högsta ledning en mycket nedtonad begravningsceremoni. Men askan efter honom och hustruns Liang Boqi, som dog 2013, fick inte komma i jorden förrän på fredagen.

I Pekings utkant

Det skedde inte på begravningsplatsen Baobashan i Peking – där revolutionshjältar och partihöjdare vanligtvis får vila – utan på en begravningsplats i Pekings utkant.

Vid ceremonin placerades fotografier av paret intill graven – men dessa var bortplockade dagen efter. Uniformerade vakter som fanns vid platsen stoppade AFP:s fotografer från att ta bilder.

Svärsonen Wang Zhihua säger att bara "familj och släkt" närvarade vid begravningsceremonin. Den ignorerades helt av de statligt kontrollerade medierna i landet.