Fler döda i Kina – folkkongress kan ställas in

TT TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2020-02-18 | Publicerad 2020-02-17

Det årliga sammanträdet i Kinas folkkongress kan komma att skjutas upp i spåren av virusutbrottet i landet.

Efter tre dagar av färre insjuknade per dag ökar antalet nya bekräftade fall igen.

De 56 miljoner invånarna i den värst drabbade provinsen Hubei och dess huvudstad Wuhan har sedan fyra veckor tillbaka skurits av från omvärlden. Och i exempelvis Peking kräver lokala myndigheter att alla som kommer till staden isolerar sig i 14 dagar.

Åtgärderna verkar fungera, under de senaste två veckorna har antalet nya fall utanför Hubeiprovinsen kraftigt minskat. Det senaste dygnet rapporteras 115 nya fall utanför Hubei, vilket kan jämföras med nära 450 fall för en vecka sedan.

Mindre antal döda

Men inom provinsens gränser är smittspridningen fortfarande omfattande. Under det senaste dygnet har närmare 2 000 nya fall bekräftats, jämfört med 1 842 nya fall föregående dygn.

Däremot minskar antalet dagliga dödsfall. Under måndagen registrerades 100 nya dödsfall i Hubei – det lägsta antalet sedan den 11 februari.

Totalt har över 70 500 människor smittats och 1 770 dött i Kina.

Diskuteras på måndag

Den fortsatta spridningen får nu de styrande att överväga att skjuta upp den Nationella folkkongressen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Det årliga sammanträdet i mars är en central händelse i Kinas politiska liv då parlamentets närmare 3 000 delegater samlas under tio dagar för att godkänna nya lagar och presentera ekonomiska mål för året.

Frågan om folkkongressen ska skjutas upp för att allt fokus ska kunna läggas på att bekämpa virusutbrottet kommer att diskuteras den 24 februari av politbyråns ständiga utskott, i praktiken det högsta beslutande organet i Kina, enligt Nya Kina.

WHO på besök

I helgen anlände experter från Världshälsoorganisationen (WHO) till Kina. De kommer i veckan besöka Peking och provinserna Guangdong och Sichuan.

Även om smittspridningen har mattats av något under de senaste dagarna varnar Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef för WHO, för att det är "omöjligt att förutsäga vilken riktning epidemin kommer att ta".