EU startar om i Libyen-insats

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-02-17

Ett nytt namn ska ge nya EU-fartyg utanför Libyens kust.

Oenigheten kring räddningsinsatsen Sophia ska lösas med nya tag mot vapensmugglare på Medelhavet.

I nästan ett år har Operation Sophia varit helt fartygslös på grund av medlemsländernas oenighet om vem som ska ta hand om de flyktingar och migranter som plockas upp till havs. Ända sedan sommaren 2018 var dessutom de båtar som deltog endast tillåtna att röra sig i områden långt bort från migrantstråken.

Men nu ska det bli ändring.

– Det handlar om att man ska ha möjligheter att kontrollera vapenembargot mycket tuffare, också med fartyg. Förslaget är att man ska avsluta Operation Sophia och ha en ny operation, men som ska ha ungefär samma uppgifter som innan, men koncentrera sig på att stoppa vapen, oljeembargot och människosmugglingen, säger utrikesminister Ann Linde (S) på väg ut från måndagens EU-möte i Bryssel.

Militärinsats?

Den senaste tiden är det främst Österrike och Ungern som sagt nej till båtar i Sophia-insatsen, av rädsla för att det ska vara något som lockar flyktingar och migranter att ge sig ut till havs för att komma till EU.

När Österrike nu ger med sig väljer man att betona att uppdraget ändras.

– Det finns en gemensam syn på att vi nu vill ha en militärinsats och inte en humanitär insats, säger landets utrikesminister Alexander Schallenberg efter mötet.

– Om det här blir en "pull factor" – att fartygen lockar till sig migranter – så avbryts insatsen, säger italienske kollegan Luigi di Maio efter mötet, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Stort steg"

Hur den nya insatsen konkret ska fungera återstår ännu att reda ut. Måndagens principbeslut ger länderna en månad på sig att tänka över fortsättningen, varpå ett riktigt beslut ska fattas vid nästa ordinarie utrikesministermöte i slutet av mars.

Tills vidare nöjer man sig med att glädjas åt "signalen" om enighet.

– Detta är ett stort steg framåt att man på EU-sidan har lyckats ena sig om att EU måste engagera sig i detta, säger Ann Linde i Bryssel.

Följ ämnen i artikeln