Skärpt straff för äldre kvinna som dödade sin man

TT

Publicerad 2019-11-13

Hovrätten för Västra Sverige skärper straffet för den kvinna i 70-årsåldern från Lysekil som dödat sin man. Hovrätten dömer henne till fyra års fängelse för dråp. Arkivbild.

Hovrätten för Västra Sverige skärper straffet för den kvinna i 70-årsåldern från Lysekil som dödat sin man. Hovrätten dömer henne till fyra års fängelse för dråp.

Minimistraffet för dråp är sex års fängelse. Och hovrätten skriver i ett pressmeddelande att "...till skillnad från tingsrätten anser hovrätten inte att omständigheterna vid brottet är så förmildrande att det av den anledningen finns skäl att understiga minimistraffet". Men dömer henne ändå till fyra års fängelse med hänsyn tagen till hennes höga ålder.

Kvinnan har i rätten hävdat att hon och maken var överens om att ta sina liv. Hon skar också sig själv, men överlevde. Hon medger att hon vållat makens död, men ser det som en gärning av barmhärtighet.

Tingsrätten valde att inte kalla handlingen för mord, utan dömde kvinnan till två års fängelse för dråp. En bedömning som hovrätten delar. Tingsrättens dom överklagades av åklagaren som ville att kvinnan skulle dömas för mord och att fängelsestraffet skulle skärpas.

Följ ämnen i artikeln